Propao pokušaj oslobađanja Baranje, umro Johannes Brahms

Propao pokušaj oslobađanja Baranje, umro Johannes Brahms

(Foto: C. Brasch, Berlin / Wikimedia Commons)

Brahms je vrlo značajan skladatelj njemačkog romantizma druge polovice XIX. st., u svojem vremenu glavni predstavnik struje koja izvire iz Bacha i Beethovena  te se preko Schuberta i Schumanna nadovezuje na Brucknera i Regera

Dogodilo se na današnji dan, 3. travnja:

1865. – Hrvatski slikar i grafičar Menci Clement Crnčić rođen je 3. travnja 1865. u Brucku na Muri, a umro je 1930. u Zagrebu. Slikarstvo studirao na Akademiji u Beču (1882.–1884.), potom je nastavio studij u Münchenu. U Zagrebu je s B. Čikošem Sesijom otvorio 1903. privatnu slikarsku školu, koja je prerasla u Višu školu za umjetnost i obrt a zatim u Akademiju likovnih umjetnosti; na toj je ustanovi bio profesor 1907–30; kratko vrijeme ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora; član JAZU (danas HAZU) od 1919. Već na prvim slikama i prvoj izložbi slika 1891. ističe se njegov izniman smisao za realnost, posebno na slici Starac runi kukuruz.

Česta tema njegovih slika je more koje je prikazivao u različitim razdobljima i pojavama, a kao odličan pejzažist slika osobitosti mnogih hrvatskih kraljeva, posebno Istre, Primorja i Dalmacije. Ipak, crnčić je još cjenjeniji kao grafičar: u to je tehnici postigao profesionalnost europske razine. Portrete je radio realistički, čvrstim i odmjerenim potezom savršenog crtača. Taj se realizam nastavlja i u većim u kompozicijama, a posebno su zapaženi razni zagrebački motivi. Bio je izraziti predstavnik hrvatskog realizma i jedan od onih koji su postavili temelje cjelokupnom kasnijem stvaralaštvu hrvatskih umjetnika.

1992.Pokušaj oslobađanja Baranje: Operacija Baranja bila je vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske u travnju 1992., kojim se namjeravalo osloboditi Baranju koja je tada bila pod vlašću JNA i pobunjenih Srba. Akcija je završila povlačenjem hrvatskih snaga. Napad je počeo prelaskom rijeke Drave i izvodio se u dva glavna smjera: jedan koji vodi od Valpova te drugi na desnom krilu sa zamisli da se snagama na desnom krilu odsjek u prometnice prema Vukovaru, a preko lijevog krila prodre dublje u Baranju. Zbog slabe koordinacije, odnosno manjkavog sustava vođenja i zapovijedanja koje je bio opterećeno upletanjem političkih i vojnih odgovornosti, akcija je propala te su se snage HV-a povukle uz značenju gubitke u ljudstvu i tehnici.

Prikaz Kristova raspeća – Tizian, 1558.

33.Rimsko Carstvo: Pošto je na smrt osuđen Isus iz Nazareta, zbog izdavanja za kralja Židova u, petak je razapet ili križ na Golgoti (prema nekim izvorima 7. 4. 30. g.)

1860.SAD: Počeo djelovati novi oblik poštanske djelatnosti poznat kao Pony Express. Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramenta u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Poštu su prenosili brzi glasnici na konjima kao štafetu, a vrijeme prijenosa pošte od Atlantika do Pacifika i obrnuto smanjila je na oko 10 dana. Međutim, troškovi prijenosa bili su nerazmjerno visoki, a vlada nije isplatila obećanu potporu te stoga pokušaj naposljetku nije uspio.

1882. – U gradu St. Joseph u Missouriju 1882. godine ubijen je Jesse James. »Posljednjeg odmetnika zapada« kako mu se »tepalo« s leđa je ubio Robert Ford za nagradu od 5000 dolara. Braća Jesse i Frank James su osnovali vlastitu bandu nakon Američkoga građanskog rata te su bili strah i trepet banaka i poštanskih vlakova. Uživali su iracionalne simpatije senzacija gladne javnosti.

Portret J. Jamesa

Braća Charles i Robert Ford bili su Jessejeve osobe od povjerenja s kojima se, nakon što mu je banda desetkovana uhićenjima i stradanjima u okršijima sa zakonom, dogovorio da zbog sigurnosti žive s njim i njegovom obitelji. Netom poslije doručka, tijekom priprema za kretanje u dogovorenu pljačku Jesseja je u obiteljskoj kući s leđa u glavu upucao Robert koji je s guvernerom Missourija vodio tajne pregovore o uhićenju poznatog odmetnika.

Iako je tijelo identificirano nakon smrti Zapadom su još dugo kružile glasine kako je Jesse iscenirao pogibiju kako bi se »povukao u mirovinu«, no takav rasplet nikada nije dokazan. Frank James se nakon bratove smrti predao valstima; ubrzo je oslobođen svoihj optužbi i umro je na svom imanju 18. 2. 1915.

1897. – Austrougarska: u Beču umro njemački skladatelj Johannes Brahms (rođen 7. 5. 1833.), koji je kao desetogodišnjak počeo pijanističku karijeru; prijelom u njemu potaknuo susret sa Schumannom, koji mladoga virtuoza podupire sve do smrti; od 1863. godine Brahms živi i stvara u Beču, gdje dirigira, održava koncerte te sklada – posebno komornu glazbu i velika orkestralna dijela (Varijacije na Haydnovu, Dvojni koncert za violinu i violončelo) te dijela za zbor (Njemački rekvijem).

Brahmsova skladateljska proizvodnja od oko 120 opusa obuhvaća orkestralna djela (serenate, 4 simfonije i dr.), 4 koncerta, dvadesetak komornih djela (trija, kvarteti, kvinteti, sonate i dr.), dvadesetak skladbi za glasovir (sonate, stavci s plesnim nazivima, varijacije na vlastite i tuđe teme, fantazije), nekoliko opusa za glasovir četveroručno i za dva glasovira, tridesetak zborova s pratnjom i bez nje, kanone, vokalne duete i kvartete uz pratnju glasovira, 36 opusa s više od 200 solo pjesama uz pratnju glasovira te mnogobrojne aranžmane nar. pjesama, transkripcije i dr. Najznačajniji su dio toga opusa simfonije, komorna glazba, djela za glasovir i solo pjesme.

Brahms je vrlo značajan skladatelj njemačkog romantizma druge polovice XIX. st., u svojem vremenu glavni predstavnik struje koja izvire iz Bacha i Beethovena (Brahmsovu prvu simfoniju Bülow je proglasio desetom Beethovenovom) te se preko Schuberta i Schumanna nadovezuje na Brucknera i Regera. Brahmsova je glazba dominantno trijezna, uravnotežena i formalno izrazito dotjerana, premda daleko od suhoće i eklektičnosti koju su mu pripisivali u bezbrojnim polemikama predstavnici patetične i mistične kasnoromantičke struje, uglavnom nadahnute Wagnerom. Brahmsova glazba pretežno njeguje smirenost, kompaktnost i punoću zvuka, ali s povremenim rezignirano-melankoličnim zamagljenjima.

Prikupio je oko 200 narodnih pjesama.

Staljin 1945. godine

1922. – Rusija: Josif Visarionovič Staljin postao generalni sekretar Boljševičke partije. Želju za vladanjem prikriva disciplinom i predanošću partiji i čini se da je u tim prilikama najbolji odabir. No neposredno pred smrt Lenjin najvišemu vodstvu predlaže da Staljinu zbog karakternih slabosti oduzme tako utjecajan položaj premda je Staljin već je poresnažan, a drugi su naivni ili pre slabi.

Nakon Lenjinove smrti Staljin je sa privremenim saveznicima Zinovjevim i Kamenevim vodio zemlju, te napao Trockog, kandidata s najviše šansi da naslijedi Lenjina, a nakon toga je promijenio smjer udružujući se s Nikolajem Buharinom i Aleksejem Rikovim protiv Zinovjeva i Kameneva te je učvrstio svoj položaj na mjestu Lenjinova nasljednika.

1987. – Švicarska: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabranila pušenje u svojem u sjedištu u Ženevi u sklopu sve snažnije kampanje protiv pušenja koje vrlo ugrožava i zdravlje pasivnih pušača. Ministarstva zdravstva vodećih država razmatraju ograničavanje slobode pušenja.

1973. – Motorolin istraživač Martin Cooper u New Yorku je 1973. godine uspostavio prvi poziv s funkcionalnog mobilnog telefona koji nije bio vezan za automobil. Svoj izum Cooper je patentnom uredu prijavio kao »Radio telephone system«, a prvi poziv s prilično teškog i nezgrapnog uređaja uputio je svom konkurentu dr. Joelu S. Engelu, zaposleniku Bell Labsa.

1986.IBM je 1986. godine predstavio PC Convertible,jedno od prvih prijenosnih komercijalnih PC kompatibilnih računala u svijetu (pretpostavlja se da je prvi takav laptop bio Kaypro 2000 iz 1985.) Kao i moderan laptop Convertible, koji je naslijedio IBM Portable, je imao strujno i baterijsko napajanje, pogonio ga je procesor Intel 80c88 CPU (CMOS verzija procesora Intel 8088), imao je 256 kB RAM-a (proširivih do 512), dual 720 kB 3.5″ floppy drive i monokromatski CGA-compatible LCD ekran. Težio je 5,8 kilograma, a prodavao se po 2000 dolara.

IBM PC Convertible

2007. – Francuski brzi TGV vlak (fra. Train à Grande Vitesse) postavio je 2007. na francuskim prugama novi svjetski brzinski rekord za vlakove. Maksimalna brzina od 574,8 km/h postignuta je na 191. kilometru pruge pokraj sela Le Chemin u sklopu testiranja koja su trajala tri mjeseca, a tijekom kojih je nekoliko puta srušen prijašnji rekord od 515,3 km/h postavljen 1990. Rekord je tek 2013. srušila kineska brza željeznica. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni