Propao natječaj za dodjelu nagrade Zagrepčanka godine

Propao natječaj za dodjelu nagrade Zagrepčanka godine

Natječaj će stoga biti ponovljen, ali ovaj puta ne putem objave novinskih oglasa već će biti upućen ciljano na 50-ak adresa zagrebačkih udruga, koje bi onda trebale izaći s prijedlozima svojih kandidatkinja

Odbor Gradske skupštine za javna priznanja na današnjoj je sjednici donio odluku o poništenju javnog natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine zbog premalog broja prijavljenih kandidatkinja. Naime, na natječaj su se prijavile samo dvije kandidatkinje, među njima filmska redateljica i aktivistica za ženska prava Biljana Čakić-Veselić.  Natječaj će stoga biti ponovljen, ali ovaj puta ne putem objave novinskih oglasa već će biti upućen ciljano na 50-ak adresa zagrebačkih udruga, koje bi onda trebale izaći s prijedlozima svojih kandidatkinja. Već prijavljene kandidatkinje automatski će ući u izbor za nagradu.

„Mi smo ovu nagradu unizili. To što su se prijavile samo dvije kandidatkinje pokazuje da nešto ne štima u oglašavanju“, ustvrdio je gradonačelnik Milan Bandić.  Ocijenio je kako treba promijeniti  proceduru natječaja kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.  Stoga će po hitnom postupku na sjednicu Gradske skupštine 6. veljače biti proslijeđen prijedlog izmjena Odluke o dodjeli Nagrade Zagrepčanka godine.

Biljana Čakić_veselić
Biljana Čakić-Veselić

Nakon što je članica Odbora Tatjana Holjevac iznijela Biljanu Čakić-Veselić kao kvalitetnu kandidatkinju koja zadovoljava sve kriterije jer se osim redateljskim ostvarenjima istakla u borbi za ženska  prava, član Odbora Romano Bolković je odvratio kako Nagrada Zagrepčanka godine nije nagrada za aktivisticu za ženska prava.

„Nemam ništa protiv ženskih prava, dapače, ali to nije smisao ove nagrade“, rekao je i dodao kako bi se nagrada trebala dodijeliti ženi koja je svojim djelovanjem afirmirala grad Zagreb i svoju struku, bila to liječnica, arhitektica ili znanstvenica.

Član Odbora i gradski zastupnik HSP-AS-a Ivan Tepeš rekao je kako je očekivao veći broj prijava i zaključio kako Nagrada premda se dodjeljuje još od 2007. godine očito nije dovoljno atraktivna. Josip Petrač je nadodao kako u javnosti vlada percepcija kako je riječ o nagradi koja se dodjeljuje po političkom ključu pa je zbog toga i slab interes za prijave.

Predsjednik Gradske skupštine i čelnik Odbora Darinko Kosor izrazio je bojazan zbog kratkih vremenskih rokova ako se želi stići da se dodjela Nagrade organizira na Dan žena 8. ožujka, no gradonačelnik Bandić je poručio da se sve to može izvesti u tri tjedna.

Bandić: „Sramotno je da biramo između dvije kandidatkinje“

„Mi smo Odluku donijeli, možemo je i promijeniti. Sramotno je da između dvije kandidatkinje jednu izabiremo za Nagradu. Idemo mijenjati proceduru“, odlučan je gradonačelnik. Ivan Tepeš na to je kazao kako se ne slaže s gradonačelnikovim pristupom poručivši kako ne želi da se ovo pitanje pretvori u „nove Svetice“. „Ne volim da se od Grada Zagreba radi lakrdija. Ne može se ići preko pravnih procedura. Ja nisam za faraonski način vođenja Zagreba. Ove dame imaju želju dobiti Nagradu, a druge, radi kojih moramo ponoviti natječaj nemaju jer bi u protivnome aplicirale na natječaj“, smatra Tepeš i upozorava kako bi moglo doći do podnošenja žalbe od aktualnih kandidatkinja u slučaju da bude izabrana treća osoba.

Bandić ga je pozvao da se okani jeftine demagogije te da pusti Svetice jer nisu tema Odbora. Tepešu je odvratio kako uostalom on nije u prilici odlučivati o Sveticama, „niti će ikada biti“. Napomenuo je kako je primijećeno da u posljednjih godinu-dvije razina kvalitete prijave na natječaj nije na nivou nagrade koja se dodjeljuje. „Mi nismo nezadovoljni s prijavljenim kandidatkinjama, nego s brojem ljudi“, dodao je.

Odbor za javna priznanja jednoglasno je usvojio počasno pokroviteljstvo nad izložbom Muharema Muratovića u okviru manifestacije Dani crnogorske kulture, počasno pokroviteljstvo nad Glavnom skupštinom Matice Hrvatske. Prihvaćena su i pokroviteljstva nad 16. Festivalom sv. Marka, 20. međunarodnim natjecanjem Mladi virtuozi te nad 23. Svečanostima Pasionske baštine 2014.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni