Pronađena otkinuta bista Lole Ribara

Pronađena otkinuta bista Lole Ribara

Pavle Kalinić je ustvrdio je kako je naša tradicija da kad netko dođe na vlast smatra da povijest počinje s njim

Ured za upravljanje u hitnim situacijama u utorak je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je izviješteno kako je pronađena bista narodnog heroja Ive Lole Ribara koja je nedavno odvojena od postolja u parku na križanju Selske i Prilaza baruna Filipovića.

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić kazao je da je bistu u obližnjem grmlju pronašao građanin koji je šetao psa i to ni 50-ak metara od postolja. Kalinić kaže da odvajanje biste nije bilo moguće bez čekića, pajsera i pile. Informacija o pronalasku biste zaprimljena je oko 15 sati te je Ured pozvao policiju.

Kalinić je rekao da je bista jednostavno bačena u grmlje te je pozvao one koji devastiraju spomenike da to više ne čine.

Ustvrdio je kako je naša tradicija da kad netko dođe na vlast smatra da povijest počinje s njim. »A s nikim ni prije ni poslije nas nije počela niti će povijest završiti. Ovdje je tradicija da kad su odlazili Turci, onda je Austrija kad je dolazila za njima rušila njihove spomenike. Nakon toga je došla Kraljevina Jugoslavija, pa je rušila sve austrijske spomenike. Onda je došla NDH, onda su došli partizani i onda je došla takozvana demokracija i svaki put ispočetka imamo rušenje spomenika. Mislim da bi jedanput s tom praksom trebali prestati«, poručio je Pavle Kalinić.

Govoreći o panici koja je nastala oko navodnog trovanja pasa na području Zagreba, rekao je da niti jedna životinja nije otrovana te je apelirao na građane da ne šire nepotrebnu paniku.

Prema njegovim riječima, analiza koju je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uzorci uzeti s tri hrpice ne ukazuju da se radi o otrovu. »Jedna je bila mrvljeni papir, druga je bila mrvljena žbuka, a treća mačja hrana«, istaknuo je Kalinić. (zg-magazin)