Promovirano 694 novih policajaca

Promovirano 694 novih policajaca

Ministar unutarnjih poslova Božinović je naglasio je da je 14. naraštaj prva generacija u kojoj su žene zastupljene s gotovo 33 posto, a dosadašnji prosjek zastupljenih žena u policiji je malo veći od 18 posto

Ivana Vranješ

Na Policijskoj akademiji u subotu je održana svečana promocija 14. naraštaja polaznika Policijske škole „Josip Jović“. Svečanu prisegu je položilo 694 polaznika, među kojima je 218 novih policajki i 476 policajaca. Uz visoke uzvanike svečanosti su nazočili roditelji, rodbina te prijatelji polaznika.

Na početku svečanosti mnogobrojne goste oduševio je padobranski skok pripadnika ATJ Lučko koji je najboljim polaznicima uručio hrvatsku zastavu, a postrojene polaznike su obišli glavni ravnatelj policije Nikola Milina i voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan.

Svečanost je uveličana nastupom klape Sv. Mihovil, tamburaškog sastava MUP-a te dviju polaznica Lucije Kraljević koja je izvela pjesmu Prljavog kazališta Ruža Hrvatska i Andreje Knežević koja se predstavila svojom recitacijom.

U prigodnom govoru ministar unutarnjih poslova čestitao je polaznicima na njihovoj hrabroj odluci da postanu pripadnici hrvatske policije koji će uvijek i svagdje pomagati ljudima.

„To je važna i posebna odluka koju moraju donijeti časni i vrijedni ljudi, jer biti pripadnik hrvatske policije je više od zanimanja, to je način života“, rekao je ministar Božinović.

Sve više žena u policiji

Naglasio je da je 14. naraštaj prva generacija u kojoj su žene zastupljene s gotovo 33 posto, a dosadašnji prosjek zastupljenih žena u policiji je malo veći od 18 posto.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je podsjetio da je prije 29 godina svečanu prisegu na istom mjestu polagao i 21-godišnji Josip Jović, čije ime s ponosom i dostojanstvom nosi Policijska škola.

Pozvao je polaznike da pamte mladog Jovića, ali i 762 poginulih i 27 nestalih pripadnika hrvatske policije u Domovinskom ratu te da uzor budu i pripadnici ATJ Lučko koji su pronosili hrvatske simbole kao najveće državne vrednote u Domovinskom ratu, a čine to i danas.

„Vi ste nova mlada i snažna generacija koja treba biti jamac za sigurnost i još veći boljitak domovine“, poručio je polaznicima Milina. Dodao je da od njih kao glavni ravnatelj policije očekuje da dosljedno provode zakone, da svim građanima osiguraju ljudska prava i pravo na demokraciju te da policijskim pozivom doprinose izgradnji moderne suverene države kao ravnopravne članice Europske unije.

Voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan je rekla da je iza polaznika 10 mjeseci teške i izazovne obuke za koju je trebala disciplina, upornost i odgovronost, što su kvalitete pravog policajca, a polaznici i polaznice 14. naraštaja su pokazali da ih imaju.

Na prijedlog Policijske škole najboljim nastavnicima Mireli Štokan-Pavičić i Vedranu Zavšeku te najboljim odgajateljima Snježani Čorluka i Mirjani Desk su uručena priznanja. Priznanja je dobilo i 29 najboljih polaznika 14. naraštaja.

Od djetinjstva htio biti policajac

Među najboljim polaznicima je Karla Boras koja je završila jezičnu gimnaziju, ali je odlučila upisati policijsku školu, jer su i njezine dvije sestre u policiji.

„U školi sam stekla mnoga znanja, više nego što sam očekivala – vještine komunikacije i rukovanja s oružjem i one koje će mi pomoći u budućem životu, ali sam stekla i nove prijatelje. S obzirom da sam prošla s 5.0 želja mi je upisati Policijsku akademiju i doći do višeg čina“, rekla je za ZG-magazin Karla Boras. Dodala je da je policijski posao stresan, težak, ali ona se za njega odlučila te se nada da će ga raditi najbolje što može

Među polaznicima 14. naraštaja je i mladi bračni par iz Metkovića Ines i Domagoj Kešina, koji je s prosjekom 5.0 završio svoje školovanje za policajca.

„Upis u policijsku školu je moj san od djetinjstva, da čuvam dostojanstvo države, nosim ovu svetu odoru, trobojnicu i šahovnicu. Sretan sam što sam postao policajac. Odlučili smo supruga i ja ići na obuku, predali smo papire, bilo je mukotrpno izdržati deset mjeseci, ali smo uspjeli“, kazao je Domagoj Kešina. Naglasio je da bi želio raditi kao policajac u Dibrovačko-neretvanskoj županiji, a želja mu je da i kroz daljnje usavršavanje napreduje u policiji.

Mlada policajka Ines Kešina je istaknu da je godinama planirala upisati policijsku školu, a budući da je završila Pomorski fakultet, želi jednog dana raditi u pomorskoj policiji.

„Današnje polaganje svečane prisege za mene znači puno, jedno veliko zadovoljstvo, neopisiv osjećaj sreće i ponosa. Tijekom obuke imali smo stručnu praksu koju smo obavljali u Policijskoj upravi zagrebačkoj te ličko-senjskoj i vukovarsko-srijemskoj policijskoj upravi. Svi smo se zalagali i iskustva su predivna, a pomagali smo u migrantskim krizama. Mislim da smo u školi stekli sva znanja koja su nam potrebna da kao policijski službenici izađemo na ulicu“, rekla je za ZG-magazin Ines Kešina.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni