Promovirano 186 doktora znanosti i umjetnosti

Promovirano 186 doktora znanosti i umjetnosti

(Foto: IPIK)

U zagrebačkom HNK-u u nedjelju su održane dvije svečane promocije na kojima je promovirano 186 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti su u manjem broju, zbog epidemioloških mjera, nazočili članovi obitelji i prijatelji novih doktorandta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo što se promoviraju prvi doktori znanosti i umjetnosti nakon samo desetak dana od obilježavanja 353 godina kontinuiranog djelovanja Sveučilišta u Zagrebu.

Stožerna nacionalna institucija

Spomenuo je da je Sveučilište Zagrebu bilo i ostalo stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, kulture, umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti. Ujedno i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti. Poručio je da će to biti i ubuduće.

Ustvrdio je da taj položaj Sveučilište u Zagrebu zahvaljuje prije svega svojoj autonomiji zbog koje je ostvarilo kontinuitet i ostalo najbolje hrvatsko sveučilište i jedno od najboljih sveučilišta u okružju. Naglasio je da uspjeh doktoranda uspjeh i Sveučilišta u Zagrebu.

„One koje danas proglasimo doktorima znanosti bit će glasnogovornici razuma, tolerancije, novih otkrića, ljubavi prema bližnjima te lučonoše i jamci našeg opstanka i napretka u budućnosti”, poručio je rektor Boras.

Nakon što su kandidati odjeveni u svečane toge pred dekanima, prorektorima i rektorom Borasom izgovorili tekst prisege prebacili su kičanku na akademskim kapama na desnu stranu, čime su simbolično ušli u više akademsko zvanje. Novi doktori znanosti su se i upisali u knjigu doktora. Svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Podrška supruga i roditelja

Jedna od doktorandica je prof. defektolog Tatjana Opačak, koja od 2012. godine živi u Gentu u Belgiji. Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu doktorirala je na temi medijskog izvještavanja o osobama s invaliditetom, a istraživačkim radom na tu temu se započela baviti još dok je bila savjetnica pravobraniteljice za djecu.

„Diploma doktora znanosti je najveće postignuće u akademskom svijetu. Stoga današnji dan za mene predstavlja neopisivu sreću i ponos”, rekla nam je dr. znanosti Opačak. Dodala je kako će joj to pomoći u njezinom radu u belgijskoj agenciji za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naglasila je da je zahvalna suprugu koji joj je na njezinom putu do titule doktorice znanosti bio velika podrška te roditeljima koji su joj podršku pružali iz Hrvatske.

Mlada doktorandica Kristina Dominko je doktorirala na Medicinskom fakultetu, a po struci je inženjerka molekularne biologije te radi u Institutu Ruđer Bošković. „Drago mi je da se moj trud isplatio. Pisanje doktorske disertacije je dug, složen i težak posao. Stoga je dobivena diploma i medalja za mene simbol nečeg većeg”, istaknula Dominko. Svoju karijeru planira nastaviti u znanosti, jer smatra da je to kreativan posao u kojem se može puno pridonijeti istraživanjima u razvoju novih lijekova, ali i doći do spoznaja u liječenju novih bolesti.

„Dio mog doktorskog rada sam radila u inozemstvu te bih i u budućnosti voljela ići na kraća usavršavanja u inozemstvo. No pravoj karijeri se nadam u Hrvatskoj”, rekla nam je mlada znanstvenica. Mišljenja je da je hrvatska znanost kvalitetna, ali da još uvijek ima prostora za napredak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni