Promoviran 91 diplomant studija kriminalistike

Promoviran 91 diplomant studija kriminalistike

(Foto: MUP)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što je među 91 diplomantom i 30 žena, što je posebno značajno te je dodao da je dosadašnji prosjek zastupljenosti žena u policiji 18 posto

Ivana Vanješ

Na zagrebačkoj Policijskoj akademiji u petak, 12. travnja održana je svečana promocija 62 diplomanata Visoke policijske škole specijalističkog diplomskog stručnog studija kriminalistike.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina uručili su 91 diplomu stručnog specijaliste kriminalistike, a najboljoj diplomantici Valentini Marković, policijskoj službenici PU karlovačke, koja je studij završila s prosjekom 4,38, uručeno je i posebno priznanje.

Diplomantima je čestitao glavni je ravnatelj policije Nikola Milina.

„Očekujem od vas da ovu diplomu prije svega cijenite, da shvatite njezinu težinu i značenje te da znanja koja ste stekli primjenite u svakodnevnom radu i nesebično ih prenosite svojim kolegama i kolegicama“, poručio je Milina.

Naglasio je kako jedan od zacrtanih strateških prioriteta Ravnateljstva policije razvoj i jačanje policijskog obrazovanja na svim razinama Policijske akademije. Naime, Visoka policijska škola ulaže velike napore u kreiranje programa sveučilišnog studija u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Milina je uvjeren da će vrlo brzo nakon više od 15 godina ponovno biti sveučilišni studij na Visokoj policijskoj školi.

„Program sveučilišnog studija jedan je od ključnih odgovora i rješenja na sigurnosne izazove i prijetnje današnjeg doba, kompatibilan je s potrebama učinkovitog sigurnosnog sustava i stvorit će generacije policijskih službenika spremnijih da odgovore na brojne izazove koji se stavljaju pred njih, bilo da je riječ o kibernetičkom kriminalitetu, globalnim opasnostima od terorizma, hibridnim prijetnjama ili drugim sofisticiranim oblicima sigurnosnih ugroza modernoga doba“, istaknuo je glavni ravnatelj policije.

Spomenuo je da se kroz svoj rad Policijska akademija pozicionirala kao lider u regiji u području policijskog obrazovanja, prepoznata je kao jedna od najučinkovitijih akademija u radu agencija Europske unije, prvenstveno Frontexa i CEPOL-a, a u protekloj godini napravila je izniman korak u razvoju e-obrazovanja ili obrazovanja na daljinu.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je rekao da će Visoka policijska škola imati podršku Sveučilišta u Zagrebu i nada se da će vrlo brzo realizirati sveučilišni studij. “Radimo na tome da stvorimo sveučilišni studij kako biste mogli unaprijediti znanja koja su bitna za vaš rad“, poručio je Boras.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što je među 91 diplomantom i 30 žena, što je posebno značajno te je dodao da je dosadašnji prosjek zastupljenosti žena u policiji 18 posto. Spomenuo je da je prethodno u petak promovirano 112 prvostupnika kriminalistike te je zaželio da i oni steknu diplomu stručnog specijaliste kriminalistike.

Svečanu promociju uveličao je nastup tamburaškog sastava i zbora Policijske akademije. Uz visoke uzvanike radost s diplomantima i diplomanticama zbog njihovog posebnog dana su podijelili članovi njihove obitelji.

„Suprug mi je došao dati podršku na promociji. Stečena diploma je nešto najveće u mom životu, najveći uspjeh koji sam do sada postigla. Znanja koja sam stekla na fakultetu će mi jako puno pomoći i želim ih dalje primijeniti u struci, u praksi, a radim na graničnom prijelazu Slavonski Brod. Svoj posao volim, stresan je, puno je tu odricanja, ali to je ono što sam željela. Smatram da to nije posao, nego poziv za cijeli život“, rekla je za ZG-magazin Tanja Mraz.

Policijska službenica PU Velika Gorica Vlatka Brekalo rekla je kako je iznimno ponosna na stečenu diplomu, kao i njezina obitelj.

„Planovi su mi da nastavim karijeru vezano uz područje maloljetničke delikvencije, zaštite obitelji i djece. Na studiju sam stekla puno znanja, drugačiji pristup prema žrtvama, prema ranjivim skupinama, da ih se treba osjetiti kao osobe, a ne samo da su slučaj“, istaknula je Brekalo.

Mladi policijski službenik PU zagrebačke Ivica Tomić je rekao da stečena diploma znači puno za njegovu daljnju karijeru.

„Svaka edukacija je dobro došla, znanja nikad dosta. Radim u kriminalističkoj policiji, a diplomirao sam na temi suzbijanje kaznenih dijela, prijevara i lažnih predstavljanja. Zadovoljan sam stečenim stručnim znanjem, a s obzirom da se na neki način educiram cijeli život, s ovom diplomom mojoj edukaciji nije kraj. Planiram upisati poslijediplomski studij, ako bude na Policijskoj akademiji ili nekom drugom fakultetu”, rekao je Tomić.

Policijski službenik PU Slavonski Brod Krešimir Šimić rekao je da je iznimno ponosan što je hrvatski policajac, a ova promocija je posebna životna uspomena.

„Kad sam odlučio postati policajac kao dijete poginulog hrvatskog branitelja to je za mene bio poseban dan, a ovaj današnji dan je nastavak mog intelektualnog razvijanja koje mi je omogučio MUP i na to sam iznimno ponsan i zahvalan“, rekao je za ZG-magazin Šimić koji svoju karijeru želi razvijati u odnosima s javnošću pri MUP-u.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni