Promjena imena Trga maršala Tita – prioritet nad prioritetima

Promjena imena Trga maršala Tita – prioritet nad prioritetima

(JOSIP BROZ TITO, političar, vođa antifašističkog pokreta, predsjednik FNRJ i SFRJ, 1945-1980 / 1892-1980)

Treba spomenuti da je u ovom slučaju napravljena proceduralna pogreška jer je prijedlog poslan skupštinskom odboru, bez da se traži prethodno mišljenje nadležneog vijeća gradske četvrti i mjesnog odbora

Grad Zagreb ima neobične prioritete. Naime, među prvim sjednicama radnih tijela Gradske skupštine bit će ona Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova sazvana za petak. Na sjednici će se naći samo jedna točka – preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, koju predlaže gradonačelnik Milan Bandić.

S obzirom na sastav Odbora izvjesno je da će prijedlog biti usvojen većinom glasova. Odborom, naime, predsjeda Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku (NZH) koja je inzistirala na promjeni imena, a među članovima su još i Tomislav Jonjić iz iste stranke te Ivan Ćelić iz HDZ-a, političke stranke koja se također zalaže za promjenu imena Trga maršala Tita. Također, tu je i Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 -Stranka rada i solidarnosti).

Za očekivati je da će se prijedlogu jedino usprotiviti članica Odbora Rada Borić iz Nove ljevice.              

Treba spomenuti da je u ovom slučaju napravljena proceduralna pogreška jer je prijedlog poslan skupštinskom odboru, bez da se traži prethodno mišljenje nadležneog vijeća gradske četvrti i mjesnog odbora. U ovom se slučaju radi o Vijeću gradske četvrti Donji grad te dva mjesna odbora – Mimara i Andrija Medulić. Iako njihovo mišljenje ne obavezuje, predlagatelj ga je obavezan pribaviti.

U obrazloženju prijedloga gradonačelnik Bandić navodi kako je taj »trg ljepote i gradskog sklada od svog nastanka bio prostorom ideološko-političke konfrontacije složenih turbulentnih povijesnih silnica« te je u 160 godina postojanja mijenjao ime čak sedam puta. »Naime, svaka novouspostavljena vlast je mijenjanje imena ovoga trga, naravno po mjeri svoje političko-svjetonazorske paradigme, držala svojim prirodnim pravom«, navodi Bandić. Ipak treba, podsjetiti da to nije bio slučaj baš sa svakom vlasti jer nakon osamostaljenja Hrvatske prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nije dopustio promjenu imena Trga maršala Tita.

Zagrebački gradonačelnik, međutim, dodaje kako u našem društvu ima mnogo kontroverzija oko imena Trga te je promjenu imena okarakterizirao »moralnim imperativom« i »ispitom nacionalne i ljudske zrelosti«.

Prođe li prijedlog na Odboru, odluku o preimenovanju još mora usvojiti i Gradska skupština na idućoj radnoj sjednici. (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni