Prometna nesreća mu je u potpunosti promijenila život

Prometna nesreća mu je u potpunosti promijenila život

(Foto: MUP /Twitter)

Bilo je to prije 12 godina, na božićno jutro: „Opterećenje je veliko. Psihički se čovjek mora boriti s raznim problema, čak razumijevanjem okoline, fizičkom nemogućnošću da živi kao prije”, rekao je Salopek

Ivana Vranješ

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova 20. i 21. listopada po prvi puta se obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Tim povodom na Trgu bana Josipa Jelačića u utorak je održana gerilska akcija na kojoj je postavljeno 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba koje su zbog prometne nesreće postale nepokretne.

“Poželim skočiti u more i hodati pješčanom plažom kao nekada”, “Nedostaje mi dodirivanje stopalima prije spavanja”, “Nedostaje mi sve o čemu prije nisam razmišljao, već sam živio normalno”, samo su neke od istaknutih poruka koje upozoravaju kako se vlastitom ili tuđom nepažnjom u prometu život može u trenutku zauvijek promijeniti .

Jedna od osoba koja je zauvijek osuđena na život u invalidskim kolicima je 35-godišnji Tomislav Salopek.

„Prije 12 godina, na božićno jutro sam kao vozač osobnog automobila doživio prometnu nesreću. Zadobio sam tešku tjelesnu povredu čija je posljedica bila tetraplegija. Dva mjeseca sam bio u bolnici, a sama rehabilitacija je trajala šest mjeseci. Moj prijatelj koji je bio suvozač prošao je bez ozbiljnih povreda što mi je drago jer da je teže ozlijeđen osjećao bih se strašno ”, ispričao je za ZG-magazin Salopek. Dodao je da je invaliditet promijenio njegov život za “200 stupnjeva”.

„Opterećenje je veliko. Psihički se čovjek mora boriti s raznim problema, čak razumijevanjem okoline, fizičkom nemogućnošću da živi kao prije”, rekao je Salopek. Dodao je da je od početka imao veliku podršku svoje obitelji, ali i udruge tetraplegičara i paraplegičara te je dobio i osobnog asistenta.

„Prije nesreće bio sam stilist i frizer, to me je ispunjavalo. U zadnje dvije godine sam se vratio tom poslu i volonterski educiram mlade frizere”, kazao je Salopek. Poručio je vozačima da budu oprezni u prometu kako ne bi ugrozili svoj i tuđi život.

„Ako čovjek u nesreći prođe i bez povrede to mu treba biti opomena da ubuduće bude oprezan, a ne da mu to bude poticaj zbog uvjerenosti da mu se ništa neće dogoditi, jer vlastiti ili tuđi život je previše dragocjen”, istaknuo je Salopek.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni