Promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crna Mlaka

Promatranje ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Crna Mlaka

Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka najvažnije je zaštićeno područje u Zagrebačkoj županiji, izuzetno važno stanište za ptice stanarice, gnjezdarice, odmorište za preletnice, važna postaja u ekološkoj mreži.

 Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, 2. veljače, Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji sa Ribnjacima Crna Mlaka i Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije organizirao je promatranje ptica u posebnom ornitološkom rezervatu „Crna Mlaka“.

Tema ovogodišnjeg dana vlažnih staništa bila je „Močvare i poljoprivreda – partneri za razvoj”. Ovim sloganom željela se naglasiti važnost suradnje sektora upravljanja vodama, zaštite prirode i poljoprivrede, uz istovremenu proizvodnju hrane, očuvanje pitke vode, sprečavanje poplava te zaštite biološke raznolikosti vlažnih ekosustava.

Posebnost Crne Mlake je u obavljanju gospodarske djelatnosti unutar zaštićenog područja, bez šaranskih ribnjaka ornitološki rezervat ne bi bio ono što je danas – raj za ptice

Prekrasna priroda Ornitološkog rezervata „Crna Mlaka“ unatoč hladnom vremenu i ledenoj kiši privukla je mnoge posjetitelje. U prirodi prekrivenoj snijegom i ledom uživali su i veleposlanik Poljske u RH Maciej Szymański, u ime župana Zagrebačke županije potpredsjednik Skupštine Mario Vlahović, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode dr.sc. Matija Franković, predsjednik Udruženja ribarstva RH Milan Božić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zagrebačke županije Juraj Čičak, brojni ornitolozi i zaljubljenici u prirodu.

„Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka najvažnije je zaštićeno područje u Zagrebačkoj županiji, izuzetno važno stanište za ptice stanarice, gnjezdarice, odmorište za preletnice, važna postaja u ekološkoj mreži. Posebnost Crne Mlake je u obavljanju gospodarske djelatnosti unutar zaštićenog područja, bez šaranskih ribnjaka ornitološki rezervat ne bi bio ono što je danas – raj za ptice“, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten”, podsjetivši da je Crna Mlaka uvrštena u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti. Ivan Prepolec, vlasnik ribnjaka Crna Mlaka, upoznao je prisutne s problematikom proizvodnje ribe te potrebom za boljom suradnjom svih čimbenika.

Crna Mlaka12JPG

Ornitolozi Vlatka Dumbović Mazal, Luka Basrek, Davor Krnjeta, Tomislav Klanfar, Tomica Rubinić i Vlado Pirša te biolozi Aljoša Duplić i Patricija Gambiroža, poznali su prisutne sa ptičjim svijetom te ih proveli stazama strogo zaštićenih životinja, vidre i dabra. (zg-magazin)