Promatranje ptica na Jarunu

Promatranje ptica na Jarunu

Zimi je najlakše uočiti ptice pjevice

Što znamo o pticama? Često ih vidimo, ponekad samo čujemo, a ponekad neki zvuk čak i ne prepoznajemo kao ptičje glasanje. Koje se ptice kriju iza pjeva koji nas budi zorom? Koje su ptice selice, a koje možemo vidjeti zimi u gradu?

Udruga Biom organizira u subotu, 26. 1. 2019. u 9:00 promatranje ptica na Jarunu. Sada je pravi trenutak da se ptice pjevice lakše opaze dok su stabla u potpunosti bez lišća. Okupljanje je na obali jezera ispred otoka Ljubavi na adresi Aleja Mateja Ljubeka 23.  

Jarun je atraktivno mjesto za rekreaciju i odmor brojnih građana. Zbog svoje velike vodene površine i brojnih šumaraka lokacija je privlačna mnogim vrstama ptica, posebice tijekom zime. Očekivane vrste su liska, divlja patka, labud, zelendur, zeba, brgljez, crvendać, velika sjenica, plavetna sjenica, gugutka…

Iz Bioma pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u subotu prije podne u zimskoj šetnji Jarunom. Slušajući upute naših biologa, ornitologa, posjetitelji će naučiti identificirati ptice prisutne u svom okruženju. Za promatranje nije potrebna skupa oprema, niti stručno znanje. Najvažniji „alati“ su otvorene oči i uši! Sve drugo je opcionalno.

Ukoliko imate svoj dalekozor, slobodno ga ponesite. Ako nemate, Biom će osigurati dalekozore i teleskop za sve prisutne. Promatranje će trajati najmanje sat vremena. Možete se pridružiti ili nas napustiti kad želite.

Više informacija potražite na Facebook i web stranicama udruge Biom. (ZG-m)