Proljetni festival na Strossmayerovom trgu

Proljetni festival na Strossmayerovom trgu

Od 21. do 26. ožujka Strossmayerov trg postaje dom proljetnog Welcome Spring Festivala kojeg organizira Udruga Priroda za sve. Službeni program festivala počinje danas u 17 sati prigodnom EKO himnom.

Glavna tema festivala je kućanski komunalni otpad s kojim su građani svakodnevno u doticaju, jer otpad izravno utječe na zrak, tlo, vodu, hranu i naposlijetku na zdravlje ljudi, pa festival ima za cilj osvještavanje građana da razvrstavaju otpad, odnosno pokušaj da se pokrene kultura gospodarenja otpadom.

U izvještaju Europske komisije iz 2015. godine, Zagreb je po kriteriju odvajanja i recikliranja otpada zauzeo zadnje mjesto od 28 glavnih gradova Europske unije. Upravo zato udruga Priroda za sve koja stoji iza festivala, ovakvom manifestacijom pokušava u centar pažnje staviti zbrinjavanje otpada.

Kroz šest dana Welcome Spring Festivala građani će se moći educirati o problemu otpada, sudjelovati u javnim tribinama, predavanjima, radionicama, ali i zabavnim natjecanjima u razvrstavanju otpada. Program festivala nudi pregršt sadržaja za sve dobne skupine, od radionica, predstava i performansa za djecu, do predavanja i zabavnog večernjeg programa za odrasle.

Iz bogatog programa izdvajamo: Malu olimpijadu otpada (natjecanje u razvrstavanju otpada), “Martin na odlagalištu – glazbena predstava, „Reciklirana priča“ – predstava kazališta Svarog, lutkarska predstava „Otpad u problemu“, radionice Konfucijevog instituta – Kineska kaligrafija, Veseli Tai Chi i Spring Rolls radionica, ali i predavanja „Bio otpad i njegova primjena“, „Smeće nije za bacanje“, “Bio otpad i njegova primjena” i „Pelene u prirodi“.

Uz bogatu ugostiteljsku ponudu tih šest dana na Strossmayerovom trgu, svaki dan festivala će završavati glazbenim programom. Neka od imena koja ćemo imati prilike slušati su: Stampedo, Brain Holidays, JeboTon Ansambl, Nipplepeople, ali i brojni domaći Dj-evi, kao i gudački kvarteti Puce i Animato.

Više na: https://www.facebook.com/WelcomeSpringFestivalZg/ (zg-m)