Proljetna radna akcija: Učenici su pokazali koliko znaju o radu na zemlji

Proljetna radna akcija: Učenici su pokazali koliko znaju o radu na zemlji

Odmah se može prepoznati kako su mali radnici spremni za posao, a brzo smo uočili i njihovo bogato znanje o povrću. Bilo je tu kopanja gredica, sadnje, zalijevanja, a najvažnije od svega – puno smijeha, korisnih informacija i zainteresiranosti za prirodu i onoga što od nje dolazi

Sunčani proljetni dani potaknuli su zagrebačke osnovnoškolce na izlazak u prirodu i sadnju povrća. U Gradskom vrtu Savica danas se odvijala prava mala radna akcija u kojoj su učenici Osnovne škole Jure Kaštelana posadili povrće, o kojem će se brinuti sve do, nadaju se, uspješnog uroda.

Akcija je rezultat projekta Gradskih vrtova s ciljem da se građanima omogući korištenje obradivog zemljišta u gradu u svrhu proizvodnje hrane, bilja i cvijeća te ovogodišnje teme „Sigurnost hrane – od polja do stola“, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

„S obzirom da je danas Svjetski dan zdravlja odlučili smo napraviti jednu edukacijsku radionicu za učenike Osnovne škole Jure Kaštelan, koji su inače i članovi eko grupe. Cilj nam je da djeci već u ranoj školskoj dobi omogućimo da shvate koliko je važno podrijetlo i kvaliteta hrane koju koriste. Na ovaj način oni imaju priliku sami tu hranu uzgojiti i konzumirati, te naučiti i pratiti cjelokupni proces, s nadom da će slično napraviti i doma“, otkrila nam je Branka Mrakužić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.savica2

Na prvi se pogled odmah može prepoznati kako su mali radnici spremni za posao, a brzo smo uočili i njihovo bogato znanje o povrću. Bilo je tu kopanja gredica, sadnje, zalijevanja, a najvažnije od svega – puno smijeha, korisnih informacija i zainteresiranosti za prirodu i onoga što od nje dolazi.

Voditeljica školske grupe, Nada Vlajčević, neizmjerno je ponosna na svoje učenike: „Naša grupa djeluje već desetak godina, do sada smo se najviše bavili uzgojem cvijeća i bobičastog voća u školskom vrtu, a prošle godine smo dobili parcelu od Grada Zagreba gdje sadimo povrće i nadamo se dobrom urodu. Otprilike ju jednom tjedno zajedno posjećujemo, no djeca su oduševljenja pa ju i sami obilaze kako bi se uvjerili u napredak njihovog predanog rada“.

Bogato znanje učenika

O tome što su sve danas napravili pitali smo same učenike, a moramo priznati da smo se iznenadili količinom njihovog znanja.

„Danas smo posadili povrće, odnosno blitvu, brokulu, luk i salate. Ja sam konkretno sadila blitvu, koja je važna za jačanje imuniteta, najbogatija je vitaminima C, B1, B2, dobra je za naše kosti jer ima vitamin K. Odlična je za oči, kao i mrkva jer sadrži istu količinu vitamina A, a dobra je i za jačanje željeza ako imate poteškoća s tim. Mogu sa sigurnošću reći da je blitva jedna od najzdravijih namirnica“, ponosno nam iznosi Katarina Gjeldum, učenica petog razreda.

Ova djeca ne rade prvi put na zemlji, u tome su se već dosta puta iskušali, najčešće u vrtovima svojih baka i djedova koji im prosljeđuju svoje mudrosti i tajne. Na taj način nauče puno toga, a provode kvalitetno vrijeme na svježem zraku s obitelji.

savica3I Marta Kvesić, također iz petog razreda, otkrila nam je za što je ona bila zadužena :„Ja sam sadila luk kozjak, salatu, blitvu i brokulu. Brokula je najzdravija namirnica svijeta , bogata je vitaminima i mineralima, sadrži vitamine A, B6 i C, zatim magnezij, kalcij i kalij. Ona pozitivno utječe na zdravlje i sprječava alergije“.

Inače, projekt Gradskih vrtova započeo je u travnju 2013. godine, od kada je uređeno i iskorišteno oko 20 hektara obradivog zemljišta s ukupno 2000 vrtnih parcela koje su dodijeljene zainteresiranim građanima. Trenutno je u tijeku natječaj za Gradsku četvrt Žitnjak – Pešćenica, a traje do 16. travnja.

I sami smo se danas na Savici uvjerili koliko je navedena inicijativa pozitivna jer je potaknula mnoge da se vrate u vrtove i na zemlju te da koriste svježu i domaću uzgojenu hranu . A kada se i djeca uključe u proces njihova nastanka cijeli projekt zaslužuje još veću podršku. Lijepo ih je vidjeti kako pomno sade biljke, brinu se, zalijevaju i uživaju u prekrasnom danu i svježem zraku.

Ivona Conjar