Proljeće kod Klovića: Priče o Zagrebu dvadesetih

Proljeće kod Klovića: Priče o Zagrebu dvadesetih

Za sve ljubitelje dobrih priča – po prvi put u Klovićevim dvorima

12. do 14. svibnja u 20 sati
Proljeće kod Klovića: Daniel Rafaelić i Milana Vuković Runjić pričaju vam priče o Zagrebu dvadesetih, Shakespeareovom Hollywoodu i Matoševoj Austro-Ugarskoj

Program:
četvrtak, 12. svibnja “Kad misica pokuca na vrata ateljea”: Robert Auer i Štefica Vidačić
petak, 13. svibnja “Između magije i iluzije”: Shakespeare, žene i film
subota, 14. svibnja “Tajanstveni ljubavni trokut”: Matoš, Olga Herak i Franjo Josip

Baš je pravo vrijeme za putovanje vremeplovom, kroz tri zanimljiva predavanja svi zainteresirani mogu “posjetiti”  rasplesani Zagreb dvadesetih, blještavi Shakespeareov Hollywood i sumračnu Matoševu Austro-Ugarsku.

četvrtak, 12. svibnja u 20 sati / Galerija Klovićevi dvori (GKD)

PRVA PRIČA
Kad misica pokuca na vrata ateljea: Robert Auer i Štefica Vidačić

Zagreb kasnih dvadesetih proživljava svoju jazz-eru: cijeli grad pleše i veseli se, bez obzira što politička situacija, kao uvijek, nije pretjerano bajkovita.
Prelijepa djevojka koja se nakon titule „miss Europe“ nada svjetskoj slavi pozira slikaru koji je odavno odlučio na svojim platnima slaviti žensko tijelo. Kako je izgledao njihov susret? O čemu su razgovarali? Što je slikar mislio o svojem modelu, a što model o slikaru? Sve to, pa još i društvena kronika Zagreba dvadesetih, ukazat će se pred publikom u živoj riječi i na filmu!

petak, 13. svibnja u 20 sati / GKD

DRUGA PRIČA
Između magije i iluzije: Shakespeare, žene i film

Četiristota je obljetnica smrti pjesnika koji je zauvijek ostao suvremen: ogorčene bitke za vlast, neprežaljene ljubavi, fatalne žene, šume pune vilinskih bića i njihovih spletki, sve je to obesmrtio „Will“ Shakespeare i ostavio nam za sobom neprocjenjivo blago. Gotovo da nema filmske zvijezde koja se nije okušala glumeći u nekoj Shakespeareovoj drami: za vas ćemo potražiti one najljepše i pokazati vam ih na filmu – bez obzira kako složena bila ljubav stiha i kamere!

TREĆA PRIČA
subota, 14. svibnja 2016. u 20 sati / GKD

Tajanstveni ljubavni trokut: Matoš, Olga Herak i Franjo Josip

Zagreb, početkom 20. stoljeća. Veliki pjesnik, lutalica, esejist, feljtonist, ne može se vratiti u grad svoje mladosti, iz jednostavnog razloga što je dezertirao iz austrougarske pastuharske čete. Čini se da to izgnanstvo dobro podnosi živeći godinama u Beogradu i Parizu, no kad se preko fotografije zaljubi u mlađahnu Hrvaticu Olgu Herak, car i kralj Franjo Josip, čiju stotu obljetnicu smrti upravo bilježimo, postaje mu ozbiljan problem. „Kad će već jednom otegnuti carske papčine?“, pita se A. G. Matoš, vrebajući priliku da, makar izlažući se opasnosti s lažnim dokumentima, vidi svoju ljubljenu Olgu po prvi put.

Pripovjedači:
Daniel Rafaelić
Milana Vuković Runjić

Ulaznice možete kupiti na: ulaznice.hr
Cijena ulaznica: 20 kn

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni