Prolaznike oduševili jazz koncerti u centru Zagreba

Prolaznike oduševili jazz koncerti u centru Zagreba

Besplatnim jazz koncertima I.M.L.P. Quarteta te Mirsad Dalipi u centru Zagreba, započeo je 13. Zagreb Jazz festival, poznat i kao Jazzg

(Mirsad Dalipi Trio nastupio je u Bogovićevoj ulici / Foto: Zagreb jazz festival)

Tijekom listopada subotama su održana četiri koncerta na različitim lokacijama u centru Zagreba što je novost tradicionalnog Jazzg festivala. Ideja je bila jazz svirke uživo što više približiti široj publici i to preko dana, a ulični jazz sessioni su jedan od najboljih načina za to.

»Besplatni jazz koncerti vrhunskih jazz glazbenika u centru Zagreba pokazali su se kao odlična ideja koju su s oduševljenjem prihvatili i glazbenici i publika. Jazz sessioni domaćih glazbenika u opuštenoj atmosferi na otvorenom, privukli su vjernu jazz publiku, ali i slučajne prolaznike te tako obogatili kulturnu ponudu naše metropole«, prokomentirao je organizator Festivala Dražen Kokanović. On od 2005. godine na festival dovodivelikane jazza.
Kokanović kaže da je Zagreb već odavno poznata i hvaljena destinacija na međunarodnoj jazz sceni, a zahvaljujući ovakvim festivalima i glazbenicima, ta će se pozicija još dodatno ojačati.

Sve je počelo 8. listopada, nastupom I.M.L.P. Quarteta (Ivan Marincel (trombon), Luka Peršić (alt sax, flauta), Ivan Džajić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi)). Teško je bilo ne zastati na uglu Gajeve i Bogovićeve dok je trajao program jazz kvarteta iz Zagreba predvođenim dvojicom puhača – Lukom Peršićem (alt.sax, flauta) i Ivanom Marincelom (trombon).

Kompozicije koje su odsvirali, uz članove sastava potpisuju velikani kao što su Eric Dolphy, Ornette Coleman i Sonny Rollins.

Glazbena improvizacija

Mirsad Dalipi Trio je oduševio publiku okupljenu kod Sunca u Bogovićevoj, 15. listopada. Trio čine Ivan Kapec na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama te Mirsad Dalipi na bubnjevima. Starešinić Kapec i Dalipi skupljaju snagu i energiju nastupajući u stilu Sunrise Session te su i ovoga puta pokazali kako objedinjuju samo najbolje u improvizacijama – jazz, afro ritmove, hip-hop, eksperimentalnu glazbu.

Starešinić kaže kako su svirali improvizaciju, glazbu nadahnutu trenutkom i uobličenu u skladbe koje se kao oblaci u trenu skupe i već sljedeći tren rasplinu.

Besplatni jazz koncerti održani su uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

»U Turističkoj zajednici grada Zagreba uvijek nastojimo potaknuti te podržati inovativne i kreativne projekte poput ovog, jer oni doprinose daljnjoj izgradnji destinacije kao središta urbane kulturne scene te potiču disperziju turističke ponude i aktivnosti«, izjavila je direktorica TZGZ-a Martina BIenenfeld.

»Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorene prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu. Zagreb Jazz festival u svojem 13. izdanju donosi uistinu inspirativni program, a besplatni jazz koncerti koje smo inicirali u listopadu, sjajna su uvertira u studeni koji će proći u znaku vrhunske jazz glazbe«, dodala je Bienenfeld.

Nadolazeći koncerti

Program se tako nastavlja s još dva sjajna koncerta domaćih glazbenika koji su predviđeni za dnevno druženje i počinju u 12.30 sati.

22. listopada nastupa Oliver Potočnik Quartet na Europskom trgu. Kvartet saksofonista Olivera Potočnika izvodi jazz standarde te moderne kompozicije trudeći se držati korak s današnjim trendovima i pristupima u izvedbi i improvizaciji.

29. listopada Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska (vokal), Viktor Lipić (klavijatura), Janko Novoselic (bubnjevi)) nastupa na uglu Gajeve i Bogovićeve. Valerija Nikolovska Viktor Lipić glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši s grupom Mayales. Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma, uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima.

U slučaju kiše, koncerti se odgađaju, a novi datum bit će objavljen naknadno.

Studeni rezerviran za gostovanja stranih glazbenika

2. studenoga u Malu dvoranu Lisinski dolazi Christian Sands Trio, 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi JazzTakes Supergroup, a 9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan u kazalište Kerempuh. Svi koncerti počinju u 20 sati. 22. 11. u Veliku dvorani Lisinski dolazi jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni