Projekt za oživljavanje ponude tradicijskih jela i pića

Projekt za oživljavanje ponude tradicijskih jela i pića

Krajnji cilj projekta Okusi Hrvatske tradicije je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom

U Restoranu »Potkova« u Zagrebu u utorak je predstavljen nacionalni projekt Okusi hrvatske tradicije. Prilikom predstavljanja projekta Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije, najavila je manifestaciju Dani okusa Varaždinskoga kraja, dok je Nikoli Štefanoviću vlasniku restorana »Potkova« kao prvom ugostiteljskom objektu u gradu Zagrebu uručen je standard Okusi hrvatske tradicije. Nakon službenog dijela uzvanici su kušali tradicionalna jela varaždinskog kraja i tradicionalna jela iz ponude restorana »Potkova«.

Projektom Okusi hrvatske tradicije upravlja tvrtka DMK Vall 042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija i nosiocima standarda Okusi.

Njegov cilj je da se u svijetu globalizacije i ponude brze hrane istakne izvorna, tradicijska lokalna i regionalna kuhinja koja sve više utječe na vrijednost i kvalitetu turističke ponude. Gastronomija je dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, pa prema tome i bitna sastavnica turističke ponude određenog prostora.

Sadržaj projekta je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih gastronomsko-kulinarskih prepoznatljivosti, označavanje (labeling) i brendiranje lokalnih ugostiteljskih objekata s ponudom tradicijskih jela i jela pripremljenih od tradicijskih namirnica, umrežavanje nosioca standarda Okusi radi zajedničkih edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti, te sustavnog razvoja novih turističkih proizvoda u području gastronomije na cijelom području Republike Hrvatske.

Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju s utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa znakom i logotipom s time da su moguće dvije opcije označavanja: regionalno-lokalna, kod koje uz zajednički logotip tabla sadrži i dodatak lokalno prostornog određenja (npr. Okusi varaždinskoga kraja, Okusi Srijema i Slavonije, Okusi Zlatne Slavonije, Okusi Zagorja, Okusi zagrebačkoga kraja…), i izuzetno nacionalna (Okusi hrvatske tradicije) kada je riječ o objektima koji imaju u ponudi tradicijska jela iz najmanje tri hrvatske regije (na pr. Dalmacija, Slavonija, Zagorje).

Cilj projekta je unapređenje ponude tradicijskih regionalno-lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma područje je kojim se bavi projekt Okusi tradicije.

Glavni cilj je označavanje (eng. labeling) ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.

Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi najmanje jedno ili dva, odnosno više tipičnih lokalnih jela uz istovremenu mogućnost aktivnog sudjelovanja gosta u izboru i pripremi hrane i napitaka. (zg-magazin)