Projekt “Promicanje mentalnog zdravlja” osvojio Rektorovu nagradu

Projekt “Promicanje mentalnog zdravlja” osvojio Rektorovu nagradu

Nositelji Projekta “Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” su: Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC te Dom zdravlja Zagreb- Zapad, u suradnji sa nizom drugih suradnih institucija

Projekt »Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe« je 3. srpnja osvojio Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2018./2019., u kategoriji »Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici – Interdisciplinarno područje«.

Nositelji projekta su: Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC te Dom zdravlja Zagreb- Zapad, u suradnji sa nizom drugih suradnih institucija.

Provedba projekta »Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe« započela je tijekom 2016. godine, a uz prethodnu suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ciljevi Projekta su, kroz edukacije i niz radionica vršnjačke podrške mladima, podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanje s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se stvaranjem ugodne atmosfere olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i ostvarivanju drugog važnog cilja Projekta – destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč ističe da he da je ovaj projekt nagrađen Rektorovom nagradom i za akademsku godinu 2016./2017., a po ocjeni Međunarodnog saveza udruga studenata medicine (IFMSA) 2016. godine odabran je u prvih 10 projekata na svijetu te je u kolovozu iste godine predstavljen na Generalnoj skupštini IFMSA u Mexicu, gdje je osvojio 2. mjesto (Rex Crossley Awards).

Iz Gradskog ureda za zdravstvo zahvaljuju svim prethodno educiranim studentima iz pet različitih sastavnica Sveučilišta (više od 90 studenata) koji su sudjelovali u provedbi radionica.

»Rektorova nagrada je važno priznanje najviše znanstvene razine koje dodatno potvrđuje da Grad Zagreb ulaže u znanje i zdravlje mladih ljudi kroz izvrsne projekte. Ova visoka verifikacija i priznanje zasigurno će doprinijeti i daljnjem motiviranju studenata budućih generacija Sveučilišta u Zagrebu da promiču volonterstvo i filantropiju u zajednici, što je ujedno i doprinos daljnjoj održivosti Projekta«, ustvrdio je pročelnik Jeleč.

Na dodjeli Rektorove nagrade sudjelovali su nagrađeni studenti te ispred nositelja Projekta: Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, koordinatorica Projekta ispred Grada Zagreba; doc. dr. sc. Miro Hanževački, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad te Kristina Stamenković koordinatorica projektnih aktivnosti ispred Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC. (ZG-magazin)