Projekt Osjeti zagrebački zrak

Projekt Osjeti zagrebački zrak

„Pametni gradovi su oni u kojima se na inteligentan način koriste resursi i tehnologija u službi kvalitete života, a ova je „spravica“ sa senzorskim čvorom, koji ima sposobnost mjerenja kvalitete zraka, temperature, tlaka, relativne vlažnosti i koncentracije plinova, napravljena na FER-u. Funkcionira na način da se nosi na odjeći, torbi ili biciklu, a preko aplikacije na pokretnom telefonu prikupljeni se podaci obrađuju i prosljeđuju u računalni oblak na daljnju obradu“, objasnio je suvoditelj projekta Vedran Bilas.

Na konferenciji za novinare na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) jučer je predstavljena prva realizirana faza Projekta Smart City- Osjeti zagrebački zrak, u sklopu kojeg je razvijen sustav za praćenje kvalitete zraka u Zagrebu i prikupljanje informacija koje su na raspolaganju struci i građanima.

Riječ je pilot projektu, koji je započeo u listopadu prošle godine, kojim se mjeri kvaliteta zraka.

„Pametni gradovi su oni u kojima se na inteligentan način koriste resursi i tehnologija u službi kvalitete života, a ova je „spravica“ sa senzorskim čvorom, koji ima sposobnost mjerenja kvalitete zraka, temperature, tlaka, relativne vlažnosti i koncentracije plinova, napravljena na FER-u. Funkcionira na način da se nosi na odjeći, torbi ili biciklu, a preko aplikacije na pokretnom telefonu prikupljeni se podaci obrađuju i prosljeđuju u računalni oblak na daljnju obradu“, objasnio je suvoditelj projekta Vedran Bilas te dodao kako prikupljene podatke mogu koristiti i građani i struka. On je najavio kako će u sljedećoj fazi projekta biti postavljeni senzori na ograničen broj vozila zagrebačkog javnog prijevoza te da će se na taj način dobiti informacije o kvaliteti zraka na određenim lokacijama.

„Naš fakultet zajedno s gradskim i državnim resornim institucijama može puno učiniti po pitanju važnih sektora kao što su energija i energetska učinkovitost, transport, urbanizam, te graditeljstvo, a na temelju dosadašnjih projekata s Gradom Zagrebom, svoj doprinos možemo dati i na području vodoopskrbe i odvodnje“, rekao je dekan FER-a Nedeljko Perić. On je istaknuo kako se ovo istraživanje financira iz sredstava Europske komisije preko sedmog okvirnog programa FP7 i projekta Openlo T na kojem FER-ov tim surađuje s ponajboljim europskim sveučilištima i istraživačkim centrima uz potpru Grada Zagreba.
„Ovo je danas druga konferencija za novinare o znanstvenoj izvrsnosti, na što smo mi u Gradu vrlo ponosni. Hvala vam na entuzijazmu i trudu, a čestitam i na tome što ste osigurali da se najveći dio ovog Projekta financira iz sredstava Europske komisije. U projekt Pametni grad krenuli smo zajedno prošle godine, uz našu malu potporu, a surađivat ćemo i dalje na područjima prometa, okoliša i zdravlja“, zaključio je gradonačelnik Milan Bandić.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni