Projekt “Okolo”: Umjetničke intervencije u gradskom prostoru

Projekt “Okolo”: Umjetničke intervencije u gradskom prostoru

(Foto: Julien Duval / Arhiva TZGZ)

U središtu ovogodišnjeg programa je velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića – „Singing Forest“

Umjetnički projekt „Okolo“ ponovno će, od 20. do 30. kolovoza 2020., oživjeti skrivene ulice, zaboravljene prolaze, krošnje zagrebačkih parkova i zakutke Gornjeg grada. Ove godine „Okolo“ će biti posvećen „ranjenome“ gradu i stvaranju optimističnije slike Zagreba. Zajedno s domaćim umjetnicima provest će niz urbanih intervencija s ciljem revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja. Brojni umjetnici svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od dvadeset lokacija u centru Zagreba. U ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji na svakom koraku građane će iznenađivati ulična umjetnost te svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije.

U središtu ovogodišnjeg programa je velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića – „Singing Forest“. Instalacija će svoje mjesto pronaći u neposrednoj blizini u potresu teško oštećene zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, u gornjogradskom Parku Bele IV., koji će se za ovu priliku transformirati u ambijentalnu oazu suvremenih zvukova.

Više od tisuću svjetlosno-zvučnih tijela raspoređenih po krošnjama impozantnih stabala preuzet će ulogu orkestra „živućih instrumentalista“ koji će okupan svjetlošću stvoriti „pjevajuću šumu“. Ova samoodrživa instalacija pokretat će se snagom vjetra, pri čemu će svaka melodija biti jedinstvena i neponovljiva.

(Foto: M . Mihaljević / Arhiva TZGZ)

Svoj umjetnički trag ostavit će i grafički dizajneri klasja&zita i Pavao Kuharić koji će se poigrati novim uličnim formama, zatim kiparice Ana Maria Maravić i Maša Barišić čiji će se „Plesači“ i „Turisti“ nakratko pojaviti u gradu, zaljubljenica u floru Luna Džidić s kojom ćemo otkriti neke od najčešćih biljaka koje naseljavaju zidove Zagreba te Voona čija će priča slomljenog srca dobiti svoj nastavak. Ulični umjetnici Boris Bare i Tihomir Krklec – Afrika oslikat će zaboravljene dijelove grada, a kipar Marko Gašparić okušat će se u spoju murala i skulpture, dok će fotografije velikih formata Ernesta Mazarekića dokumentirati „potreseni“ Zagreb.

„Okolo“ je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada koji su 2018. godine pokrenule Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. (ZG-magazin)

Komentiraj

*