Projekt NATURA 2000 treba štititi

Projekt NATURA 2000 treba štititi

»U Europi je zaštićeno 1.400 biljnih i životinjskih vrsta u 27.000 područja mreže NATURA 2000, štoje ukupno 22 % površine, a da ta područja i dalje žele pod zaštitom poručili su građani Europe”,rekao je Robbie Blake, koordinator za bioraznolikost Friends of the Earth Europe

Zelena akcija i mreža udruga Friends of the Earth Europe ukazali su u četvrtak na važnost zaštite prirode u Europi i Hrvatskoj. Konferencija za novinare održana je u povodu njihovog europskog sastanka o zaštiti prirode na kojem su sudjelovali voditelji kampanja iz čak 12 država Europe, a koji se održava u Zagrebu. Na konferenciji je predstavljeno zakonodavstvo zaštite prirode u Europi i uspješnu kampanju Krik za prirodu (Nature Alert) u kojoj je sudjelovala i Hrvatska.

U savjetovanju koji je organizirala Europska komisija o promjenama europskog zakonodavstva o zaštiti prirode oboren je rekord, jer je sudjelovalo preko 100 organizacija civilnog društva i preko 500.000 građana koji su poručili – zakonodavstvo o zaštiti prirode ne treba mijenjati nego bolje provoditi mjere zaštite i upravljana NATURA 2000 područjima.

»U Europi je zaštićeno 1.400 biljnih i životinjskih vrsta u 27.000 područja mreže NATURA 2000, što je ukupno 22 % površine, a da ta područja i dalje žele pod zaštitom poručili su građani Europe”,rekao je Robbie Blake, koordinator za bioraznolikost Friends of the Earth Europe iz Bruxellesa. »Svi imamo Pravo na prirodu i prirodni okoliš za dobrobit prirode, zdravlja građana i opće društveno blagostanje«, dodao je.

Nijemci zavide Hrvatskoj

Magnus Wessel iz organizacije BUND – Friends of the Earth Germany, najveće njemačke organizacije za zaštitu prirode i okoliša, izjavio je: »Mi u Njemačkoj pomalo zavidimo Hrvatskoj, jer kod vas još uvijek postoji tradicionalni oblik poljoprivrede, koji je jako bitno očuvati jer doprinosi zaštiti zdravlja i prirode. Naime, 70 % uništenja staništa i ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsta u Europi dolazi upravo od intenzivne poljoprivrede«. Ipak Njemačka je primjer kako zaštita prirode i ekonomija nisu u kontradikciji jer smo duplo povećali zaštićena područja od 1992 godine do danas.

Natasa Ioannou iz organizacije Friends of the Earth Cipar istaknula je primjer razrade plana upravljanja močvarnim područjem jezera Oroklini zaštićenog kao NATURA 2000, koji je ne samo doprinijelo zaštiti prirode i edukaciji građana, već i diversifikacije turističke ponude kroz razne oblike eko-turizma.

»Mi smo u Hrvatskoj uključeni u sve ove europske procese«, izjavila je Jagoda Munić iz Zelene Akcije, a kroz NATURU 2000 uspjeli su zaštititi izvor rijeke Omble od devastacije hidroelektranom. »Međutim, stalni je pritisak da se Zakon o zaštiti prirode razvodni, a zaštita prirode oslabi, kroz smanjenje mjera zaštite, marginaliziranje mišljenja struke i javnosti i privatizaciju usluga i zaštićenim područjima. Stoga je Zelena akcija u namjeri da promijeni takav trend pokrenula suradnju s raznim korisnicima prostora u područjima NATURA 2000 i počeli osnivati suradnička vijeća koja promišljaju održivo korištenje, upravljanje i zaštitu zaštićenim područjima«, dodala je Munić.

Zelena akcija provodi ove aktivnosti u okviru međunarodnog Europskog ETNAR projekta, Sava – Kultura Natura, financiranog od EU, te od fondacije MAVA. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni