Projekt koji je probudio uspavanu utvrdu

Projekt koji je probudio uspavanu utvrdu

Ostaci iz doba Ilira, Frankopana, Zrinskih… vire gotovo iz svakog grma. Neki su uređeni dok se neki tek obnavljaju. U mnogima se održavaju izložbe, koncerti, likovne kolonije, školske radionice itd. Uglavnom, ponovno su oživjeli te danas služe u neke nove svrhe

Marko Sladić

Dvorac Frankopan u Kraljevici, Trsatska gradina u Rijeci, Kašteli u Kraljevici, Bakru, Grobniku, Hreljinu, Bribiru, Grižanama, Gradec na otoku Krku, Kula Kvadrac u Novom Vinodolskom itd., itd. Kako ne bih nabrajao u nedogled, broj dvoraca, kaštela, utvrda i kula, u gradu Rijeci i njenoj okolici, stvarno je golem. Ostaci iz doba Ilira, Frankopana, Zrinskih… vire gotovo iz svakog grma. Neki su uređeni dok se neki tek obnavljaju. U mnogima se održavaju izložbe, koncerti, likovne kolonije, školske radionice itd. Uglavnom, ponovno su oživjeli te danas služe u neke nove svrhe. Svaki od njih ima svoju povijest i svoju posebnost te ćemo o njima zasigurno još govoriti, ali sada ćemo se osvrnuti na jedan kaštel koji krasi Vinodolsku kotlinu. Riječ je o Driveničkom kaštelu, smještenom odmah iza Crikvenice, u kojem su se od nedavno počele održavati srednjovjekovne viteške igre baš kao na otoku Rabu (Fjera) te na Korčuli (Moreška).

drivenik_vitezoviOvaj zanimljiv kaštel, kojeg nazivaju najljepšom utvrdom u cijeloj Hrvatskoj, okružen je ogromnim brdima. Nalazi se na Glavici, 181 metara visokoj uzvisini bogatoj borovima koja naseljenost bilježi još u pretpovijesti. Sagrađen je u srednjem vijeku radi obrane i kontrole prometnog pravca kroz Vinodolsku kotlinu. U početku (13. st.) su njime vladali krčki knezovi Frankopani, a kasnije, u 16.st., preuzeli su ga Zrinski te od njega napravili četverokutnu utvrdu s kulama koja i danas budi znatiželju prolaznika iz smjera Crikvenice ili Zagreba preko Križišća pogotovo u vrijeme odvijanja viteških igara, ove godine održanih 27. i 28. travnja. Brojni svjedoci, koji su u ta dva dana pohodili probuđeni kaštel, imaju same riječi pohvale i oduševljenja. Kraljevi, vitezovi, turski Osmanlije i ostali likovi oživljeni u svoje uloge teturali su na sve strane. Čak se i srednjovjekovni tabor s bolnicom smjestio podno zidina kaštela. Bio je održan i sajam na kojemu su bili izloženi stari zanati, a moglo se naučiti glagoljicu, mačevanje te gađanje samostrijelom. Podučavali su se srednjovjekovni plesovi te razne igre kao i kuhinjska receptura onog vremena dok se miris kuhane spize širio na sva okolna mjesta u kotlini.

Projekt, kojim je probuđena ova uspavana utvrda, nosi naziv “Drivenik – čuvar kroz povijest”, a uz lokalnu Turističku zajednicu koja ga je pokrenula, sudjelovali su još i Čuvari grada Zagreba, Dubrovački streličari, Ordo Sancti Viti, Udruga Zrinskih-Frankopana te brojni domaći tradicijski obrtnici i umjetnici. Pohvala svima njima! Stvarno su se potrudili. A vi navratite dogodine! Sami provjerite kako se živjelo nekada. Što li se sve jelo i pilo, kako se tada zabavljalo te jesu li zaista svi bili onako prljavi, neuredni i krezubi kakvima ih se predstavlja u filmovima i predstavama. (crckarije.com)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni