Projekt e-Poslovanje – platforma za olakšavanje poslovanja poduzetnika

Projekt e-Poslovanje – platforma za olakšavanje poslovanja poduzetnika

Ministar Kuščević: Zahvaljujući ovom projektu, olakšat ćemo našim poduzetnicima da mogu pristupiti na jednostavnu platformu i preko nje obavljati sve one radnje za koje moraju obilaziti brojne institucije i šaltere

U Ministarstvu uprave u utorak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt e-Poslovanje kojim će se olakšati poslovanje gospodarskih i drugih poslovnih subjekata te podići razinu konkurentnosti tog poslovanja, jer će se veći broj usluga moći obavljati na jednom mjestu.

Ugovor su potpisali ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) Ante Lončar, u nazočnosti predstavnika Fine i APIS –a, kao partnera na projektu.

Ovaj projekt je vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, od kojih je 43 milijuna kuna sufinancirano novcem iz EU fondova, a njegov se završetak planira do kraja 2020. godine.

Kako je rečeno, realizacijom projekta omogućit će se jedinstveni pristup elektroničkim uslugama za sve poslovne korisnike, odnosno poduzetnike, obrtnike i OPG-ove, preuzimanje dokumentacije na osobnom računalu od svih javnih tijela, primjerice potrebnih dokumenata iz Porezne uprave, zdravstvenog osiguranja i mirovinskog sustava.

U okviru projekta razvit će se i podsustavi e-Ovlaštenja i podsustav za upravljanje pristupnim pravima i kontrolu pristupa e-uslugama. Time će se postići da isključivo osobe koje su ovlaštene za zastupanje ili njihovi opunomoćenici imaju pravo pristupa e-uslugama za pojedinog poslovnog subjekta te su u mogućnosti delegirati i kontrolirati dalje pristupna prava za rad s pojedinim e-uslugama. Najavljeno je kako će se projektom obaviti nadogradnja Osobnog korisničkog pretinca s novim funkcionalnostima, odnosno uspostavit će se i Poslovni korisnički pretinac (PKP) kako bi se osiguralo da poslovni subjekti mogu primati informacije od javne uprave na brz i jednostavan način.

Ministar uprave Lovro Kuščević zahvalio je partnerima na jednogodišnjem angažmanu u pripremi projekta te je rekao kako je jedan od prioriteta u njegovom mandatu digitalizacija sustava.

„Projekt e- Poslovanje uz projekt e-Građani je jedna nova funkcionalnost, jedna nova digitalizacija koju će koristiti naši poslovni korisnici. Zahvaljujući ovom projektu, olakšat ćemo našim poduzetnicima da mogu pristupiti na jednostavnu platformu i preko nje obavljati sve one radnje za koje moraju obilaziti brojne institucije i šaltere. Vjerujem da ćemo dovršenjem projekta, uz uvjet da se i ostala tijela u Hrvatskoj priključe ovom projektu I koriste ovu platformu, do kraja 2020. godine napraviti jedan dobar i kvalitetan sustav“ istaknuo je ministar Kuščević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) Ante Lončar je rekao kako je HZZO u ovom projektu posredničko tijelo u strukturi provedbe Europskog socijalnog fonda.

„Imamo izvrsnu suradnju s Ministarstvom uprave, ovo je četvrti projekt koji zajedno provodimo, do sada smo sklopili tri projekta vrijednih 100 milijuna kuna, a s ovim projektom vrijednim 51 milijun kuna s Ministarstvom uprave sklopili smo projekte ukupne vrijednosti 151 milijun kuna. Nadam se da će ovaj projekt zaživjeti i da će ga koristiti svi subjekti kojima je namjenjen te da će omogućiti konkurentnije poslovanje“, istaknuo je ravnatelj Lončar.

„Projekt e-Poslovanje je u biti razvoj platforme za poduzetnike. Kratko rečeno, to je u biti sustav e- Građani ali za poduzetnike”, rekao je rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i dodao kako Iz Europskog socijalnog fonda imaju 800 milijuna kuna za informatizaciju državne i javne uprave.

„Novim korakom porezne reforme idemo u porezno rasterećenje, a ovim korakom idemo u lakše poslovanje, u smanjenje administrativnog opterećenja naših poduzetnika“, istaknuo je ministar Pavić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni