Projekcijom filma “Gol među vukovima” započeo 11. Festival tolerancije

Projekcijom filma “Gol među vukovima” započeo 11. Festival tolerancije

Projekcijom izvrsnog remakea iz 80-tih započeo je bogati festivalski program

„Mržnja razara i ubija, oprost smiruje dušu, a zaborav ubija identitet“, citirao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić redatelja Branka Lustiga u pozdravnom govoru na subotnjem svečanom otvorenju 11. Festivala tolerancije (8. – 14. 4.) Te mu je riječi naš oskarovac uputio prije sedam godina na povratku sa zajedničkog putovanja u Auschwitz.

„Prošlo je 70 godina od kada sam izašao iz logora, ali danas sam se ujutro svega sjetio. I bunkera i bosih, zgaženih nogu, čizama, vješanja i rastezanja. Molim vas, gledajte ove filmove s pažnjom i zapamtite!“, izjavio je Branko Lustig prije početka projekcije remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, s kojim je otvoren 11. Festival tolerancije. Film je reinterpretacija istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958. koji je postao simbol antifašističkog pokreta otpora u Njemačkoj.

Festival tolerancije organiziran je 21 put unutar šire regije, a na njemu je prikazano više od 600 filmskih projekcija, organizirano više od 20 izložbi, 25 koncerata, 75 edukacijskih jutara, 29 diskusija i okruglih stolova. Cjelokupan program fokusiran je na očuvanje sjećanja na holokaust, društveni angažman, poticanje međukulturalnog dijaloga, poticanje društva na djelovanje i razvoj lokalne zajednice.

„Ovaj projekt djelo je zajedničkog rada velikog broja ljudi, a posebno smo ponosni što svake godine imamo sve bolji program i sve bolje filmove,“ istaknula je direktorica festivala Nataša Popović.

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 70 filmova iz raznih dijelova svijeta, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte i dva edukacijska jutra. Osim Branka Lustiga, svjedoka holokausta, govorit će i dr. Daniel Wildmann koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Uz filmove i diskusije organizirana su i tri okrugla stola, a predstavit će se i Litvanska kinematografija kao i najstariji europski Human Right Film Festival iz Barcelone.

„Tolerancija je najvažnija stvar na svijetu ukoliko želimo da ljudska rasa opstane,“ kazao je nagrađivani glumac i redatelj Karl Markovics, gost festivala, koji se zagrebačkoj publici predstavlja s tri filma. Dva su filma njegova redateljska ostvarenja, „Supersvijet“ iz 2015. i „Disanje“ iz 2011., a u filmu „Magla u kolovozu“, redatelja Kaia Wessela, nastupa u sporednoj ulozi.

Nedjelja donosi izvrstan filmski program uz preporuku hrvatskog dokumentarnog filma „Jasenovački memento“ Bogdana Žižića koji govori o pravoj istini o zločinima u Jasenovcu. Film možete pogledati u 16 sati u Kinu Europa.

Više informacija i filmski program: www.festivaloftolerance.com/zagreb

(zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni