Proizvode tintu od automobilskih ispušnih plinova

Proizvode tintu od automobilskih ispušnih plinova

Ispušni automobilski plinovi bogati su ugljikom, a taj se kemijski element također koristi kao pigment crne tinte. Momci iz singapurskog laboratorija Graviky Labs su povezali jedno s drugim te su od ugljika sakupljenih na ispušnim cijevima odlučili napraviti svoju ekološku tintu nazvanu AirI nk. Njihov je proizvod trenutno predmet kickstarter kampanje.

Air Ink se pojavio još 2013. kao eksperiment Media Laba na MIT-u, u kojem je čađa od svijeće bila sakupljana kako bi ju se prenamijenilo u tintnu za pisače. S godinama ideja se razvijala pa evo kako ona izgleda danas. Na završetak ispušne cijevi automobila postavlja se cilindrični uređaj za filtriranje poznat kao KAALINK. U njemu se (navodno) skuplja 95 posto čestica iz ispuha. Pohranjena čađa se naknadno obrađuje kako bi se uklonili teški metali i kancerogene čestice. Dobiveni prah bogat ugljikom navodno je siguran za rukovanje, a koristi se kao crni pigment u tinti Graviky Labs-a.

U sadašnjem obliku proces ipak nije pogodan za proizvodnju tinte u velikim količinama, no u Graviky Labs-u se nadaju da će se to promijeniti korištenjem novca iz kampanje kickstarter.

Za jednu tekuću uncu tinte (29.57 ml) potrebno je 45 minuta emisije plinova, što je dovoljno za jedno punjenje AirInk pisaljke.

Za početni zalog od 25 dolara moći će se dobiti AirInk pisaljka s vrhom od 2 mm, pod pretpostavkom da sve stvari idu po planu. Kompletan set olovaka i bočica za svilotisak dostupan je za veće pologo. (B. J. / Izvori: Graviky Labs, Kickstarter)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni