Proizveden zadnji Fordov Model A

Proizveden zadnji Fordov Model A

Na današnji dan, 7. prosinca 1931. godine, proizveden je posljednji primjerak Fordovog Modela A.

Model A je bio drugi veliki uspjeh za ovu automobilsku tvrtku nakon svog prethodnika – Modela T. Novi Model bio je dostupan u četiri boje, a prodavao se  po cijeni od 385 do 1.400 američkih dolara.

Model A bio je prvi Fordov automobil koji je omogućavao kontrolu vozaču preko kontrolnog “mehanizma” sastavljenog od konvencionalnog kvačila, kočnice, gasa i mjenjača. Imao je i vizualni mjerač, tj. pokazivač goriva, a jedna od opcija je bio i retrovizor. Nadalje, ovaj je model bio prvi i po tome što je imao sigurnosno staklo kao vjetrobransko staklo.

Model A zamijenjen je još modernijim modelom V8. Taj se tip automobila  pojavio na tržištu 31. ožujka 1932.

Inače, poznata je rečenica Henryja Forda “Svaki kupac može dobiti automobil u bilo kojoj boji dokle god je crna”. Budući da je 1914. uvedena pokretna traka, došlo je do ubrzanja proizvodnog procesa. Vozila su se proizvodila tolikom brzinom da je jedva bilo vremena da se na njima osuši boja. Najbrže se sušila tzv. crna japan enamel boja. Ipak, Fordovi su se automobili proizvodili u više boja, posebice nakon 1926. kad je poboljšana tehnologija pa je i proizvodnja bila učinkovitija.

Pojam “masovne proizvodnje” veže se uz izjave Henryja Forda u jednom novinskom članku u drugoj polovici 1920-ih. Taj je podatak zapisan i u 13. izdanju Enciklopedije Britanike.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni