Program “PETICA-igrom do zdravlja” od ove godine u 25 osnovnih škola

Program “PETICA-igrom do zdravlja” od ove godine u 25 osnovnih škola

Čak 18,5 posto djece je pretilo i ima indeks tjelesne mase veći od 30, kaže zamjenica pročelnika Gradskog ureda z zdravstvo dr. Portolan Pajić

U prostoru Hrvatskog liječničkog zbora u petak su predstavljeni rezultati javnozdravstvenog programa PETICA-igrom do zdravlja. Riječ je o programu koji je Hrvatski liječnički zbor pokrenuo i kontinuirano provodi po zagrebačkim školama od školske godine 2014./2015., s ciljem prevencije pretilosti u djece školske dobi.

Na predstavljanju rezultata najavljeno je da se u školskoj godini 2019./2020. program PETICA-igrom do zdravlja proširuje se na 25 zagrebačkih osnovnih škola. U aktivnostima programa zajednički sudjeluju Hrvatski liječnički zbor, Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih.

Voditeljica programa mag. nutricionizma Sara Cobal je istaknula da su pretilost i prekomjerna tjelesna masa gorući problemi u svijetu.

„Statistički podaci pokazuju da 38 milijuna djece u dobi mlađoj od pet godina već imaju problem s pretjeranom tjelesnom masom i pretilošću. U Hrvatskoj je 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica koji imaju taj problem i to je razlog zbog čega je Hrvatski liječnički zbor pokrenuo program PETICA-igrom do zdravllja“, rekla je Cobal.

Kroz program koji su osmislili stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma, kineziologije, pedagogije i psihologije educiraju se učenici, ali i njihovi roditelji.

„Tijekom školske godine provodi se deset predavanja na temu pravilne prehrane. Učenici kroz predavanja upoznaju se s različitim namirnicama i zdravim tanjurom”, pojasnila je Cobal. Ističe se pet zdravih navika – važnost ne preskakanja jutarnjih obroka, dovoljna konzumacije voća i povrća, tjelesna aktivnost, konzumacija dovoljne količine vode te kvalitetan san.

Cobal navodi da su rezultati dugogodišnje kampanje i edukacije vidljivi te se kod učenika mijenjaju životne navike. Uočilo se da su učenici skoniji redovitije konzumirati vodu, tjelesno su aktivniji, manje konzumiraju grickalice i slatke proizvode.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. Ivana Portolan Pajić je rekla da Grad Zagreb podržava i provodi brojne projekte kojima se promiče važnost zdrave prehrane, usvajanje zdravih navika, a sve s ciljem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Ponajprije kad su u pitanju djeca i mladi.

„Kroz projekt PETICA-igrom do zdravlja je tijekom godina prošlo više tisuća mladih, njihovih roditelja, nastavnika, odgajatelja i drugih djelatnika u obrazovnom sustavu koji se bave djecom i pomažu u stvaranju zdravih navika“, izjavila je Portolan Pajić. Naglasila je da je problem pretilosti i pretjerane tjelesne mase u mlađoj i adolescentskoj dobi ozbiljan problem u svijetu, Europi, Hrvatskoj i Zagrebu.

„Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oko 30 posto naših mladih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Što se tiče odrasle populacije, možemo govoriti da je oko 60 posto građana Hrvatske prekomjerno teško ili pretilo. Ono 18,5 posto je pretilo, ima indeks tjelesne mase veći od 30“, rekla je Portolan Pajić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni