Program KvARTure 2013. –  Zagreb na2

Program KvARTure 2013. – Zagreb na2

U subotu, 15. lipnja (subota) 2013. u 13 sati u dvorani Centra (Švarcova 18) održat će se prvi javni pokus igrokaza Ne družite se s njom, a njegova je praizvedba/premijera planirana za Dan prava djeteta, 20. studenoga (srijeda) 2013.

I ove se godine program Kvarture – Zagreb na2 fokusira na jednu od osnovnih zadaća kvartovskog centra za kulturu koja građanima nudi/osmišljava kvalitetne kulturne sadržaje u kvartu u kojem žive, upoznaje ih s njegovim posebnostima, informira ih, educira i nastoji poboljšati kvalitetu života u njima.

Suradnički projekt kvARTura nastao je u komunikaciji između šest zagrebačkih centara za kulturu: Centra za kulturu i informacije Maksimir, Centra za kulturu i film August Cesarec, Kulturnog centra Peščenica, Centra mladih Ribnjak, Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad i Centra za kulturu Trešnjevka. Svaki je centar osmislio jedan program koji se pod zajedničkim nazivom potom organizira i u ostalih pet centara. Tako je svaki centar i koordinator jednoga programa. Na taj se način potiče i aktivira  protočnost programa, ideja i voditelja te osnažuju djelatnosti kvartovskih centara za kulturu, čime oni postaju važnim sudionicima u kreiranju kulturne politike Grada Zagreba. U kontekstu europske kulturne scene takvo je umrežavanje projekata i organizacija nužnost ali i potreba. Projekt je započeo prošle 2012. godine, a u ovoj2013. nastavlja s programima neznatno izmijenjenih sadržaja i realizatora.

Tako je dio programa Zagreb na2 Centra za kulturu i informacije Maksimir prošle godine bila autorska predstava Maksimirski vremeplov Kazališne družine Maksimirci, koja je  povezivala prošlost i sadašnjost kvarta. Novim igrokazom naslova Ne družite se s njom, družina se usredotočuje na sadašnjost odnosno temu – problem vršnjačke (ne)komunikacije pa i vršnjačkoga nasilja te javnosti pokazuje svoj susljedan autorski, stvaralački, zajednički rad.  U subotu, 15. lipnja (subota) 2013. u 13 sati u dvorani Centra (Švarcova 18) održat će se prvi javni pokus igrokaza Ne družite se s njom, a njegova je praizvedba/premijera planirana za Dan prava djeteta, 20. studenoga (srijeda) 2013.

Kazališna družina Maksimirci Centra za kulturu  i informacije Maksimir, osnovana 2012. okuplja  djecu i mladež od 11 do14 godina, odnosno učenike iz maksimirskih osnovnih škola V. Nazora, I. Filipovića i Remeta. Radionice i redovni pokusi održavaju se subotom od 11 do 14 sati. Svaki član družine radom participira u pisanju i osmišljavanju igrokaza te glazbenim, scenografskim, kostimografskim i tehničkim rješenjima, dakako uz stručnu skrb voditeljice, prof. hrvatskoga jezika, Sanje Vlahović-Trninić, vanjskih stručnih suradnika-savjetnika te Centra. Dio je članova sudjelovao i u radu na lutkarsko-filmskom uratku Zimska priča, koji je kao zaseban dio bio ukomponiran u cjelinu igrokaza Maksimirski vremeplov (praizveden 24. studenoga 2012.). Drugom predstavom Ne družite se s njom, njezinim javnim pokusom (15. lipnja 2013.) KD Maksimirci pokazuju javnosti svoj susljedan autorski, stvaralački, zajednički rad.

Sve spomenuto polazište je za osmišljavanje kreativnih radionica, programa, predstava. Ideja je da svaki centar u različitim kreativnim radionicama istraži dio grada u kojem djeluje, njegovu prošlost, sadašnjost, ali i njegove mogućnosti u budućnosti. U različitim tehnikama i načinima izražavanja prikazuju se specifičnosti pojedinoga kvarta, zanimljivosti iz njegove dalje i bliže prošlost, aktualnosti sadašnjosti, a i možebitne budućnosti.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni