Proglašeni Pravednici među narodima

Proglašeni Pravednici među narodima

»Ponosan sam na naše Hrvate i Zagrepčane koji su kroz povijest nesebično pomagali židovskome narodu te uspjeli biti prepoznati kao Pravednici koji bivaju nagrađeni za svoja dobra djela«, rekao je zagrebački gradonačelnik

Na svečanosti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust održanoj u palači Dverce, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera i brojnih visokih uzvanika – Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić te Juraj Pavlek posthumno su proglašeni Pravednicima među narodima. Odikovanje je predstavnicima obitelji – Albertu Glojnariću te Draženu Pavleku, u ime države Izrael i Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta Yad Vashema, uručila izraelska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj. E. Zina Kalay Kleitman.

Istaknuvši kako je među prisutnima u palači Dverce i Paul Schreiner, čiji su život spasili dobitnici odličja, veleposlanica Kalay Kleitman je podsjetila kako u starim knjigama piše – Tko spasi jednu dušu, spasio je cijeli svijet. To je ujedno i citat koji krasi medalju Pravednika među narodima, najvišeg izraelskog državnog priznanja koji se dodjeljuje nežidovima a kojim je odlikovano više od 23 tisuće osoba diljem svijeta. Humanost je živa, a to znači nadu za nas, nadu za Izrael, ali i cijeli svijet, dodala je veleposlanica te izrazila nadu da se tako tragičan događaj, kao što je bio holokaust, više nikad neće ponoviti.

S veleposlanicom se složio i akademik Reiner, koji je naglasio kako su Pravednici među narodima bili svjetlo i u najmračnijim vremenima, riskirajući vlastite živote kako bi pomogli onima u potrebi te su se na taj način upisali u srce, ne samo izraelskog naroda, već u srce čovječanstva.

»Ponosan sam na naše Hrvate i Zagrepčane koji su kroz povijest nesebično pomagali židovskome narodu te uspjeli biti prepoznati kao Pravednici koji bivaju nagrađeni za svoja dobra djela. Amalija, Emerik i Blaženka Gojnarić te Juraj Pavlek jedni su od onih, vođeni najiskrenijim ljudskim vrednotama, koji su svoje živote ugrozili kako bi spasili ljudski život. Na tome im danas ovdje zahvaljujemo, kao i svima onima koji su u vrijeme Drugog svjetskog rata na ovim prostorima pokazali svoje vrline i ljudskost«, rekao je zagrebački gradonačelnik zaključivši kako pomažući drugima činimo dobro i sebi, jer plemenitim djelima iskazujemo vlastitu vrijednost. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni