Proglašena prirodna nepogoda uzrokovana mrazom   

Proglašena prirodna nepogoda uzrokovana mrazom  

Grad Zagreb je proglasio prirodnu nepogodu prouzročenu mrazom u razdoblju do 6. do 8., travnja. Zaključak o njenu prglašenju u četvrtak je donijela obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Objavljen je Javni poziv kojim se obavještava oštećenike s područja Grada Zagreba na čijim je poljoprivrednim kulturama u navedenom razdoblju nastala šteta uzrokovana mrazom. Njih se poziva da prijave štetu Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom PN obrascu koji se mogu preuzeti na mrežnim stranicama Grada Zagreba i u pisarnicama Gradske uprave (Trg S. Radića 1; Av. Dubrovnik 12; Trg D. Domjanića-Sesvete). Javni poziv je objavljen na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici: https://www.zagreb.hr/javni-poziv-za-prijavu-stete-na-imovini-poljoprivr/171222

Detaljnije upute vezane uz proceduru prijave štete mogu se dobiti na brojevima telefona 01/610-1695; 01/658-5647 i 01/658-5682 te putem elektroničke pošte: poljoprivreda@zagreb.hr.

Zakonski rok za dostavu prijave šteta je 8 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode odnosno do 14. svibnja 2021.

Podsjetimo, početkom travnja jutarnje temperature su se tri dana uzastopno spustile čak do -7 ̊C. te je, prema prvim dojavama poljoprivrednih proizvođača, mraz uzrokovao značajne štete na poljoprivrednim kulturama. Stradale su gotovo sve voćne vrste, pa i one u plastenicima dok su jagode na otvorenom stradale gotovo 100 %, a šteta na vinovoj lozi procijenjena je na oko 30 %. Na voćarskim kulturama ranih sorti štete od mraza dosežu i do 95 %.

Prema podatcima iz 2020. ukupno je evidentirano 6363 poljoprivrednih gospodarstava.

“S obzirom na štete nužno je bilo donijeti odluku o proglašenju prirodne nepogode kako bi se osim same naknade štete omogućilo i korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, poručili su iz Grada. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni