Proglašena elementarna nepogoda za Samobor i dio općina Pisarovina i Rugvica

Proglašena elementarna nepogoda za Samobor i dio općina Pisarovina i Rugvica

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u četvrtak je proglasio elementarnu nepogodu za cijelo područje Samobora i dio općina Pisarovina (Kupska ulica, k.o. Donja Kupčina, Pisarovina i Lijevo Sredičko) i Rugvica (k.o. Hrušćica, Okunšćak, Rugvica, Oborovski Novaki, Oborovo, Leprovica i Ježevo) nastalu od 22. do 24. svibnja 2015. godine uslijed poplava, odnosno obilnih kiša.

Velika količina oborina uzrokovala je nastanak bujica, otvaranje klizišta, plavljenje i oštećenje kuća i ostalih objekata; oštećenje i urušavanje makadamskih prometnica te su poplavljene poljoprivredne površine i poremećen život ljudi na navedenom području.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana nakon nastanka elementarne nepogode, izraditi Izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Grad Samobor i općine Pisarovina i Rugvica dužne su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu. (zg-m)