Proglašena elementarna nepogoda za općine Križ i Pisarovina

Proglašena elementarna nepogoda za općine Križ i Pisarovina

Velike količine kiše u općini Pisarovina uzrokovala su izlijevanje Kupe te štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i stambenim objektima te komunalnoj infrastrukturi u naseljima Gradec Pokupski, Donja Kupčina i Lijevo Sredičko

Foto: HRT / Fabijan Kale

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općina Križ i Pisarovina nastalu u periodu od 10. do 12. veljače 2014. zbog iznimno velike količine kiše koja je rezultirala poplavama.

Velike količine kiše u općini Pisarovina uzrokovala su izlijevanje Kupe te štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i stambenim objektima te komunalnoj infrastrukturi u naseljima Gradec Pokupski, Donja Kupčina i Lijevo Sredičko.

U općini Križ nastale su štete na poljoprivrednim površinama, a poplava je uzrokovala otežano prometovanje na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama.

U obje općine došlo je do znatnijih poremećaje za gospodarski život i stanovništvo na tim područjima.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u zakonskom roku izvršiti procjenu šteta i istu upisati u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja 2014. godine, a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Podsjećamo i kako je župan Kožić jučer, u ponedjeljak 18. veljače 2014. godine proglasio elementarnu nepogodu za Veliku Goricu, Vrbovec te općine Rugvica i Pokupsko. (zg-magazin)

 

 

 

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t