ProGIreg- projekt za oživljavanje prostora bivše mesne industrije Sljeme

ProGIreg- projekt za oživljavanje prostora bivše mesne industrije Sljeme

Kako je pojasnio Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje namjera je da se područje bivše tvornice Sljeme Sesvete revitalizira u svrhu novih javnih sadržaja kao i društvenih koristi, a kao što je otvaranje novog HUB-a, glazbene škole. U planu je i nadogradnja postojećih urbanih vrtova sa inovativnim tehnologijama

U Narodnom sveučilištu Sesvete u subotu je predstavljen EU projekt ProGIreg Sljeme Sesvete, za koji je Europska komisija odobrila sredstva za financiranje u okviru programa Obzor 2020. Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja, u ovom slučaju za područje bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, a lokalni koordinator Projekta je Grad Zagreb.

»Zahvaljujem na ideji Udruzi Sesvete, na čiju inicijativu je sve ovo započelo. Ovim Projektom Sesvete će doživjeti urbanistički, planerski, prometni i estetski preporod, bit će po mjeri čovjeka«, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanje Jerković Grad Zagreb se u ovaj projekt uključio u travnju 2017. na poziv Sveučilišta u Aachenu koji je voditelj projekta. Osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Dortmund, Torino te gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 međunarodna institucija.

»Početkom prosinca Europska komisija je odobrila financiranje projekta u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna, a pred nama sada stoji sklapanje partnerskog sporazuma i definiranje svih obaveza i zadaća svakoga od nas kako bi u svibnju potpisali konačan ugovor o provedbi projekta«, napomenula je Jerković.

Bivša zgrada tvornice Sljeme iskoristiti će se za javne sadržaje (HUB-S), a bit će opremljena sa zelenim zidovima i krovovima ukupne površine krova 700 m2 i zida 300m2

Kako je pojasnio Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje pristup Grada Zagreba je da se područje bivše tvornice Sljeme Sesvete revitalizira na način preuređenja zgrada na načelima rješenja temeljenih na prirodi (NBS) u svrhu novih javnih sadržaja kao i društvenih koristi, a kao što je otvaranje novog HUB-a, glazbene škole, izgradnja nove biciklističke staze koja će povezivati Novi Jelkovec s pilot područjem bivše tvornice Sljeme, novog info centra koji bi služio za komunikaciju s građanima. U planu je i nadogradnja postojećih urbanih vrtova sa inovativnim tehnologijama, a s obzirom da cijeli zahvat zahtjeva veća financijska sredstva ideja je osmislit nove strategije i pristupe u financiranju navedenih zahvata.

»O ideji smo već razgovarali kad su nam profesori Baletić i Jošić predložili cijeli koncept projekta Zelene i plave Sesvete. Iz njega se izrodio i ovaj projekt za koji smo dobili europska sredstva«, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić dodavši kako je cilj HUB-a imati prostora i za djecu kao i za buduće i postojeće poduzetnike gdje će oni komunicirati i gdje će se razvijati ideje, raditi kreativne radionice za djecu. »Očekujemo daljnju suradnju kako Udruge Zelene i plave Sesvete tako i Sesvećana koji će imati najviše koristi od regeneracije ovog prostora«, zaključila je. (zagreb.hr/zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni