Produžuje se radno vrijeme Covid-19 ambulanti

Produžuje se radno vrijeme Covid-19 ambulanti

(Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč / Foto: zagreb.hr)

Lovrić: Tko će učenicima platiti zaštitne maske?

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjelokslav Jeleč danas je u Gradskoj upravi na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba najavio da će u Domu zdravlja Zagreb – istok Grižanska 4, Dom zdravlja Zagreb – centar Avenija V. Holjevca 22 i Dom zdravlja Zagreb – zapad, Prilaz baruna Filipovića povećati broj testiranja na Covid-19. Testiranje u ordinacijama tih domova zdravlja moći će se obaviti od 8 do 20 sati uz uputnicu liječnika obiteljske medicine.

„Tijekom ovog vikenda zabilježeno je 128 osoba pozitivnih na Covid-19. Povećana je aktivnost kroz domove zdravlja; ovih dana je bilo 546 posjeta, samoizolacija je određena za 50 slučajeva, a 166 je osoba upućeno na testiranje”, rekao je Jeleč. Naglasio je da će se testiranje na koronavirus i dalje obavljati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a testiranja u ambulantama domova zdravlja na tri lokacije u Zagrebu trebalabi rasteretiti Zavod koji je pod velikim opterećenjem.

Zamjenica ravnatelja “Štampara” Sandra Šikić je izvjestila da je u protekla 24 sata u Zavodu obavljeno 485 testiranja te je u Zagrebu zabilježeno 45 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19. Za 74 osobe propisana je mjera samoizolacije, a oporavilo se 14 osoba više nego prethodni dan, 20 slučajeva su kontakti prethodno oboljelih osoba , tri slučaja su uvezena iz Austrije, odnosno Bosne i Hercegovine, dva slučaja su nejasne epidemiološke anamneze dok je za šest slučajeva obrada u tijeku.

Šikić je apelirala na povratnike s godišnjeg odmora da se odgovorno ponašaju i ako primijete simptome jave se obiteljskom liječniku koji će ih uputiti na testiranja. Mlade je pozvala da budu odgovorni prema ukućanima i starijim sugrađanima.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je komentirao i nošenje maski u školama ove školske godine koja bi trebala početi 7. rujna. Smatra da epidemiološke mjere koje će se poduzeti treba donijeti resorno ministarstvo, kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te je i pitanje za njih tko će učenicima platiti maske.

Što se tiče nastave zbog oštećenih potresom objekata Lovrić je rekao da nastava ove školske godine nastava neće neće započeti u pet osnovnih škola, pet srednjih škola, dvije umjetniče plesne škole, a neće raditi i jedan učenički dom.

„Učenici će ići u škole koje su radile u jednoj smjeni, a nastava će biti skraćena s 45 na 40 minuta, dok razmak između jedne i druge smjene će biti veći kako bi se dezinficirali prostori”, istaknuo je Lovrić.

Dodao je da je u potresu u Zagrebu oštećeno 435 obrazovnih objekata, a 13 ih neće biti popravljeno ove školske godine.

„Na 160 objekata radovi će biti završeni do rujna, na dva dječja vrtića do 1. listopada, a na ostala 13 objekata u slijedećoj godini, a na nekima će se raditi i dvije“, izjavio je Lovrić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni