Produžena dozvola za korištenje glifosata

Produžena dozvola za korištenje glifosata

Glifosat je najviše korištena poljoprivredna kemikaliji svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da vjerojatno ima kancerogen potencijal, dok Europska agencija za hranu kaže da nema.

Europska komisija objavila je produljenje na maksimalno godinu i pol dana upotrebe kontroverznog herbicida glifosata u Europskoj uniji unatoč protivljenju nekih zemalja članica bloka.

U priopćenju Komisije stoji da je “odluka o produljenju upotrebe glifosata donesena na ograničeno razdoblje, odnosno dok Europska agencija za kemijske proizvode ne objavi svoje stajalište, a to će biti najkasnije do kraja 2017.”

Bruxelles je odobrio odluku jer su zemlje članice odbile “preuzeti odgovornost” o tom pitanju.

Europski političari ranije su predložili da se upotreba glifosata odobri na idućih sedam, umjesto 15 predloženih godina, a aktivisti za zaštitu okoliša zatražili su zabranu njegove upotrebe. Naime, ovaj se herbicid koristi u proizvodima poput Roundupa, biotehnološke tvrtke Monsanto, i po mišljenju nekih znanstvenika EU-a i UN-ove agencije za istraživanje raka (IARC) uzrokuje karcinom.

Predstavnici 28 zemalja EU-a više su puta raspravljali o upotrebi nekih kemijskih supstancija, no dosad se nisu uspjeli usuglasiti. Tijekom glasovanja 24. lipnja, unatoč tome što je većina od 19 zemalja bila za njihovu upotrebu, prijedlog Komisije je odbačen jer nije bilo kvoruma.

Francuska i Malta protiv su korištenja glifosata, a sedam zemalja EU-a, Njemačka, italija, Portugal, Austrija, Luksemburg, Grčka i Bugarska, suzdržale su se od glasanja.

Bruxelles se obvezao da će voditi računa o korištenju ovog herbicida, koji je u širokoj upotrebi u poljoprivredi, šumarstvu i vrtlarstvu te da se on ne bi trebao koristiti u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni