Prodavači: “Tržnica Trešnjevka danima nije pometena!”

Prodavači: “Tržnica Trešnjevka danima nije pometena!”

ZGH: “Tržnica se redovito čisti i to dvaput dnevno!”

(Snimio čitatelj, 28. kolovoza u 7:16 sati)

Prodavači s tržnice Trešnjevačka žale se na zapuštenost i neodržavanje čistoće prodajnih površina što, kažu, odbija kupce.

Među njima je i Silvije Devald, koji je zajedno sa suprugom nositeljicom njihova OPG-a dugogodišnji zakupnik prodajne klupe na Trešnjevačkom placu. Devald tvrdi da se stanje s urednošću i higijenom ovoga ljeta konstantno pogoršava. Ističe da je kap koja je prelila čašu »potpuno odustajanje od čišćenja placa«.

»Tržnica već danima nije pometena, iz Tržnica nam govore da nemaju radnika i da do daljnjega neće čistiti«, kaže Devald. »Naravno, korištenje se i dalje naplaćuje u punom iznosu i ne nude nikakvo rješenje niti kompenzaciju«, dodaje.

“Nitko ne čisti oko slobodnih klupa”

Prema njegovim riječima zakupnici svakog jutra moraju pomesti oko svojih klupa, ali dosta klupa je slobodno, tako da oko njih nitko ne čisti.

(Snimio čitatelj)

»Sve to sigurno primjećuju i kupci. Ionako je dio njih nezadovoljan neizbježnim rastom cijena, a sad će i prljavština utjecati da se smanji broj kupaca i ukupni promet«, smatra Silvije Devald iz OPG-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Slijedom ovih navoda obratili smo se Tržnicama Zagreb, podružnici Zagrebačkog holdinga, u kojoj sve to demantiraju.

»Tržnice u gradu Zagrebu kojima upravlja podružnica Tržnice Zagreb, pa tako i tržnica Trešnjevka čiste se svaki dan«, navode.

Čišćenje u dvije smjene

Tvrde kako su uređivači prostora na tržnicama prisutni u dvije smjene, za vrijeme rada tržnica i poslije radnog vremena.

»Tijekom radnog vremena uređivači prostora (koliko stignu ne ometajući redovno poslovanje prodavača na tržnici), uklanjaju sav otpad koji zakupci (prodavači) odbacuju, a poslije radnog vremena čisti se cijela tržnica od ostatka voća, povrća i ostalog otpada«, stoji u odgovoru Tržnica Zagreb.

Nisu nam, međutim, odgovorili koliko je konkretno osoba angažirano na čišćenju trešnjevačkog placa.

Po planu čišćenja, ploha tržnice Trešnjevka pere se jednom tjedno. U Tržnicama Zagreb naglašavaju kako je to učinjeno i u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. Dodaju kako u se u slučaju izvanrednih situacija prodajna ploha pere i mimo plana čišćenja.

Međutim, ploha tržnice Trešnjevka je velika i prostire se na 7000 m2. Ondje je posloženo 290 klupa (po 4 m) pa poslije radnog vremena ostaju velike količine otpada, koje zahtijevaju čišćenje tržnice do kasnih večernjih sati, ističu u Tržnicama Zagreb.

Prodavač zadužen za zbrinjavanje otpada

Zanimalo nas je i kakva je situacija s odvozom otpada. Kad je riječ o odvozu otpada, objašnjavaju da je na tržnicama organizirano odvajanje otpada koje se odvozi u utvrđenim terminima a prema ugovoru s podružnicom Čistoća. No, naglašavaju da se komunalni otpad odvozi svakodnevno.

»Napominjemo kako se pravo stanje o održavanju tržnice lako može utvrditi svakog dana u večernjim satima, kada naši uređivači prostora očiste cijelu plohu, a budući da je ploha otvorena, svatko se u to može i uvjeriti. Netočno je da se od prodavača traži da sami očiste prodajno mjesto prilikom dolaska jer su sve klupe očišćene i spremne već dan ranije«, stoji u odgovoru iz podružnice Zagrebačkog holdinga.

Poručuju kako je prema Tržnom redu Podružnice, svaki prodavač tijekom prodaje i skladištenja svoje robe dužan otpatke i nepovratnu ambalažu odlagati u za to predviđene spremnike na tržnicama.

»Naši djelatnici često apeliraju na prodavače da svoj rad organiziraju na način da odmah prikupljaju otpad, a ne da se nepotrebno razbacuje po podu jer upravo to otežava kasnije čišćenje samog prostora tržnice«, zaključuje se u odgovoru na upit ZG-magazina.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni