“Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku”

“Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku”

Iz Zelene akcije pojašnjavanju kako Vlada RH, ovaj zakon unaprijed gura u hitnu proceduru tzv. lex LNG , što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave

»Donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG, je nedopustivo. Njegova jedina svrha je ubrzati provedbu tog okolišno neprihvatljivog i ekonomski neisplativog«, poruka je to koju su uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije tijekom današnje prosvjedne akcije ispred Hrvatskog sabora. Držeći ironične natpise poput »Akcija! Jadransko more na samo 99 godina« i »Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku«, ukazali su na problematičnost Zakona koji prema njihovom mišljenju izgleda kao da je složen preko noći jer sadrži tek 14 članaka s vrlo slabom obrazloženjem.

»Osobito opasnim smatramo što je ovaj Zakon, sam po sebi, podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina. Apsolutno nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjeno da je koncesija na tako dugo razdoblje nužna te hoće li se ipak ići u redovan postupak davanja u koncesiju kojeg svi drugi koncesionari raznih područja u Hrvatskoj moraju proći«, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Pojasnila je kako predlagač, odnosno Vlada RH, ovaj zakon unaprijed gura u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu (dva tjedna) i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave. Jadransko more, kao i obala, jedno su od najvrednijih prirodni dobara Republike Hrvatske te se propis, koji će bez sumnje imati izniman utjecaj na isto, nikako ne bi smio usvojiti u hitnoj proceduri, smatra.

»Smatramo kako nema valjanog razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku te da nema pravne podloge za njegovo donošenje bez široke javne i stručne rasprave. Evidentno je kako je njegova svrha zaobići otpor ovoj investiciji od strane lokalne i regionalne vlasti, kao i zajednice, te skratiti postupke predviđene propisima za koncesioniranje«, dodala je Mileta.

Ističe da je Nacrt zakona edovoljno objašnjen i nesvrhovit te ga je nemoguće ne usporediti s kontroverznim Zakonom o igralištima za golf koji nije davao nikakva jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša kao i zaštite najviših ustavnih vrednota – društvene pravde, jednakosti ljudi, jednakog položaja poduzetnika na tržištu, te jamstva prava vlasništva i vladavine prava.

»Mišljenja smo kako Zakon o LNG-u također određenog investitora, tj. tvrtku LNG Hrvatska, ponovno stavlja u povoljniji položaj, te da se ugrožava očuvanje naših najvrednijih dobara – mora, obale i okoliša općenito. Kao takav će davati prednost investiciji pred očuvanjem prethodno navedenih dobara i prava«, zaključila je Mileta.

Zelena akcija poziva sve građanke i građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o Nacrtu zakona jer kako se danas ovaj projekt nameće protivno stavu lokalne zajednice na Krku, sutra se slično može dogoditi u bilo kojem drugom mjestu u Hrvatskoj. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni