Prodaje se trkaći Porsche 904 GTS Roberta Redforda

Prodaje se trkaći Porsche 904 GTS Roberta Redforda

(Izvor fotografija: www.bonhams.com)

Prema Bonhamsu, automobil bi se mogao prodati za čak 1,7 milijuna dolara

Scottsdale u državi Arizona već desetljećima okuplja ljubitelje »poslastica« na četiri kotača. Ondje se, naime, sredinom siječnja održavaju aukcije vrijednih automobila. U dražbi neizostavno sudjeluju neke velike aukcijske kuće koje će možda i ove godine zabilježiti nekakvu rekordnu prodaju. A ovaj su put oči imućnih kolekcionara posebno uprte na jednodnevnu dražbu kuće Bonhams koja će biti održana 17. siječnja, dan kada će kupcima biti ponuđena tri prestižna sportska automobila europskog porijekla.

Lamborghini Miura SV

Jedan od njih je i Lamborghini Miura koji se smatra prvim svjetski superautomobilom, koji je zapanjio publiku kada se njegov prototip prvi put pojavio na Salonu automobila u Torinu 1965. godine. 

Automobil je ponovno šokirao publiku na salonu automobila u Ženevi sljedeće godine kada je premijerno prikazan prvi proizvedeni primjerak – automobil čija krajnja brzina premašuje 280 km/h. Tijekom sljedećih šest godina Ferruccio Lamborghini i njegov tim automobilskih inženjera kontinuirano su poboljšavali Miuru, čineći svaku sljedeću inačicu bržom i boljom od prethodne. Ti napori kulminirali su izvedbom “Spinto Veloce” ili SV varijantom, automobilom koji je imao V-12 motor s 385 KS.

Lamborghini Miura SV iz 1971. koji će Bonhams prodavati na aukciji jedan je od samo 21 primjera koji je prvobitno isporučen u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od svega 13 primjeraka s tvornički posebno dorađenim motorom. U dosadašnjih 45 godina starosti automobil je imao samo jednog vlasnika, prešao je manje od 30 000 kilometara i u izvrsnom je stanju. Zbog toga se procjenjuje da će biti prodan za čak 2,1 milijun dolara.

Porsche 904 GTS

Tu je i skupocjeni trkaći Porsche 904 GTS iz 1964. godine, a na čiju će cijenu dodatno utjecati njego »pedigre«. Automobil je prvotno posjedovao Steve Earle, koji je osnovao Rolex Monterey Motorsports Reunion 1974., a kasnije i slavni glumac Robert Redford.

Glumac se o automobilu brinuo gotovo cijelo desetljeće tijekom kasnih 1960-ih i prve polovice 1970-ih. Njemački kupe opremljen je originalnom šasijom, mjenjačem i diferencijalom, ovjesom i karoserijom. Prema Bonhamsu, automobil bi se mogao prodati za čak 1,7 milijuna dolara.

Ekskluzivnost će opet biti tema kada se potencijalnim kupcima predstavi rijedak Porsche 356 Carrera 2 GS kabriolet iz 1963. godine. Izrađeno je samo 32 primjeraka ovog modela, od kojih je ovaj zadržao svoje originalne komponente s brojevima, uključujući i motor s četiri bregaste osovine.

U svoje vrijeme, Carrera 2 je hvaljen po svom ubrzanju i upravljivosti – a da ne spominjemo njegovu sposobnost zaustavljanja – budući da je prvi bio opremljen tvornički ugrađenim disk kočnicama. Ovaj vodeći Porsche 356 ostao je pod sadašnjim vlasništvom 30 godina i predviđa se da će prodati za čak 1,3 milijuna dolara.

Galerija je dostupna na: https://www.bonhams.com/auctions/25101/

Pripremio: Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni