Prodaje se Hitlerov paradni Mercedes

Prodaje se Hitlerov paradni Mercedes

Aukcionari diljem svijeta nadaju se da će nadolazeća prodaja biti bez kontroverza, a treba naglasiti da će 10 posto prodajne cijene automobila biti darovano za obrazovanje o holokaustu

U Scottsdaleu (Arizona) će sredinom siječnja biti održan prvi krug aukcija na kojima će se naći neki od najvrednijih automobila na svijetu. Ove godine sam vrh ponude bit će Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen iz 1939. godine, koji se koristio kao glavni paradni automobil Adolfa Hitlera u razdoblju od listopada 1939. do svibnja 1941. godine.

Povijest veličanstvene limuzine naručene za kancelara nacističke Njemačke i Führera Trećeg Reicha Adolfa Hitlera je vrlo dobro dokumentirana. Automobil je iz okupirane Njemačke preuzela američka 1945. godine, nakon čega je bio dio zbirke automobila Imperial Palace casina, ali i nekoliko drugih autentičnih zbirki automobila.

Osim što je Hitlerov Mercedes-Benz, ova predsjednička limuzina je rijedak i vrijedan automobil i bez svoje povijesti te jedan je od rijetkih sačuvanih Offener Tourenwagen-a koji su bili toliko skupi da su ih si mogli priuštiti tek neki pojedini državnici ili veliki industrijalci.

Spomenimo da su osim visokih dužnosnika nacističke stranke, takav automobil koristili još car Hirohito, kralj Norveške, portugalski diktatora António de Oliveira Salazar, španjolski diktator generala Franco i čelnik Katoličke Crkve Papa Pio XI.

Foto: Worldwide Auctioneers

Spomenuti Mercedes predstavlja svjetski uspjehu u smislu dizajna, inženjeringa i gradnje automobila.

»Ukratko, ovo je vozilo jedno od najistaknutijih i povijesno najvažnijih automobila ikada napravljenih. On je ipak i mnogo više od automobila – to je artefakt koji nastavlja služiti kao jedinstven primjerak i podsjetnik da se zlo koje je dio njegove povijesti ne smije nikada ponoviti. Naša je nada da će se koristiti u okruženju kao što je javni muzej ili zbirka gdje se može prikazati i koristiti za stalno obrazovanje budućih generacija«, izjavio je Rod Egan, direktor i voditelja aukcija kuće Worldwide Auctioneers.

Ne čudi da se oko svake memorabilije koja se tiče Hitlera i Trećeg Reicha izaziva polemike, pa je tako i s ovim automobilom, a za nerijetke predmete koje su se se nudili na aukcijama kao Hitlerovo vlasništvo naknadno se ispostavilo da to zapravo nije bio slučaj. Jedan od najpoznatijih »Hitlerovih automobila«, gotovo identičan kao ovaj, postao je najvredniji automobil ikad prodan na aukciji održanoj u siječnju 1973. u Scottsdaleu za tada rekordnu cijenu od 153.000 dolara.

Iako se naknadno utvrdio da je tvrdnja o vlasništvu bila lažna, automobil je i dalje dobivao na vrijednosti te je iste godine u prodan po 30 posto većoj cijeni.

Aukcionari diljem svijeta nadaju se da će nadolazeća prodaja biti bez kontroverza, a treba naglasiti da će 10 posto prodajne cijene automobila biti darovano za obrazovanje o holokaustu.

Detaljna povijest ovog Offener Tourenwagen-a može se naći na aukcijskoj lokaciji gdje se tvrdi da je ovaj automobil jedan od posljednjih od osam »pred-serija« primjera modela W150 generacije 770K, jednog od pet preživjelih Offener Tourenwagena i jedan od triju u privatnim rukama. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni