Pročistaču otpadnih voda potrebna nadogradnja

Pročistaču otpadnih voda potrebna nadogradnja

(Foto: zagreb.hr)

»Ovaj projekt je važan za zaštitu okoliša i voda, ali i preduvjet za EU sufinanciranje rekonstrukcije, nadogradnje i izgradnje vodoopskrbne mreže u Zagrebu«, kaže Mirka Jozić

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić predstavila u ponedjeljak je u Gradskoj upravi predstavila projekt »Nadogradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba«.

Projekt čija je vrijednost procijenjena na 54 milijuna kuna, financirao bi se od razvojnih banaka, a njime bi Zagreb postigao smanjenje koncentracije suspendirane i organske tvari te ukupnog dušika i ukupnog fosfora ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti.

»Ovaj projekt ne samo da je važan za zaštitu okoliša, voda i dunavskog sliva već je i preduvjet za financiranje iz EU fondova – projekta VIO Zagreb 2018 – projekta rekonstrukcije, nadogradnje i izgradnje vodoopskrbne mreže u Zagrebu. Sam projekt vrijedan je 1,8 milijardi kuna, od čega bi i iz EU fondova dobili 1,4 milijardi kuna«, istaknula je pročelnica Jozić.

Pojasnila je da je preduvjet za prihvaćanje i odobravanje sredstava da se paralelno sa pokretanjem postupka rekonstrukcije izgradnje vodoopskrbne mreže u gradu Zagrebu i financiranjem iz EU fondova pokrene i postupak nadogradnje uređaja na treći stupanj pročišćavanja.

Za to je potrebno sklopiti treći dodatak Ugovoru o koncesiji, a takav je prijedlog upućen na usvajanje Gradskoj skupštini na današnjoj, 38. sjednici i to po hitnom postupku.

»Grad Zagreb je 2000. godine potpisao Ugovor o koncesiji za prošiščavanje otpadnih voda s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode na 28 godina, a ulaskom u EU dobili smo i obveze poštivanja određenih europskih direktiva vezanih uz vodne usluge«, istaknula je pročelnica Jozić.

»Odlukom Vlade RH Dunavski sliv proglašen je osjetljivim područjem, a samim time i rijeka Sava koja protječe kroz Zagreb, a i Zagreb kao aglomeracija sa brojem stanovnika većim od 10 00 ekvivalenata stanovnika. Time smo ušli u obvezu izgradnje unapređenja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja odnosno procesa izdvajanja dušika i fosfora«, dodala je.

Pročelnica Jozić napominje da Grad Zagreb prema operativnom programu nije prihvatljiv prijavitelj, a budući da nema mogućnost financiranja iz EU fondova, jedini način je da koncesionar nadogradi taj uređaj koji je tehnički i tehnološki neodvojiva cjelina od postojećeg. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni