Pročistač će biti financiran iz EU fondova, a ne iz zagrebačkog proračuna

Pročistač će biti financiran iz EU fondova, a ne iz zagrebačkog proračuna

Riječ je o uštedi od 400 milijuna kuna

Zagrebačka Gradska skupština će poništiti odluku o financiranju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda te će umjesto privatne tvrtke investitor biti trgovačko društvo Vodoopskrba i odvodnja kako bi se investicija od 400 milijuna kuna financirala iz EU fondova, umjesto iz gradskog proračuna. Najavio je to na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Investicija za treći stupanj pročistača voda je nužnost jer je ona preduvjet da bi Zagrebački holding iz EU fondova povukao oko dvije milijarde kuna za Vodoopskrbu i odvodnju u sljedećih sedam godina, pojasnio je.

Njegov zamjenik Luka Korlaet je pak rekao je da će na prvu ovogodišnju sjednicu Skupštine uputiti prijedlog o pokretanju postupka likvidacije Bloka Kvatrić d.o.o. Ustvrdio je kako se radi o poništenju štetne odluke bivše vladajuće koalicije Stranke BM 365 i HDZ-a iz rujna 2020., kojom bi Grad predao upravljačka prava nad 155 milijuna kuna vrijednim gradskim zemljištem privatnom investitoru.

Renata Suša je nova direktorica Velesajma

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da u javno savjetovanje ide prijedlog odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana. Javno savjetovanje trajat će 30 dana, a odlukom bi se građanima omogućilo postavljanje nekog pitanja na dnevni red Gradske skupštine. Uvjet za to je da se u 90 dana skupi 10 posto potpisa zagrebačkih birača.

Tonašević je kazao da je za novu direktoricu Zagrebačkog velesajma izabrana Renata Suša, koja je radila je u Hypo banci i bila je predsjednica uprave HŽ infrastrukture. Rekao je i da će Zdenku Badovinac potvrditi kao novu ravnateljicu Muzeja suvremene umjetnosti. Upravno vijeće MSU-a je odluku o njenom imenovanju donijelo gotovo jednoglasno, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na projekt gradske knjižnice u Paromlinu.

»Proveden je natječaj za izgradnju gradske knjižnice. Taj projekt je skup, procjenjuje se na 300-tinjak milijuna kuna. To sigurno neće ići na teret gradskog proračuna, mislimo ih povući iz EU sredstava«, rekao je Tomašević. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni