Pročelnik Lovrić očitao novu bukvicu ministrici Divjak

Pročelnik Lovrić očitao novu bukvicu ministrici Divjak

Sve dok ne dođe do izmjene navedene Odluke te Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak koje su u suprotnosti s Odlukom Vlade RH

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić danas je priopćenjem reagirao na jučerašnju izjavu ministrice Blaženke Divjak iznesenu tijekom konferencije za medije u kojoj je ministrica znanosti i obrazovanja istaknula kako svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama. Odnosno, da će za one koji ne dođu „vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama“, tj. da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana.

Lovrić u ispred svog ureda ističe da ove ministričine tvrdnje nisu usuglašene s trenutno važećim uputama za suzbijanje epidemije covid-19 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 20. svibnja, preporukama za organizaciju nastave MZO-a od 25. svibnja te Odlukom Vlade RH o načinu izv

Naime, u spomenutoj Odluci Vlade jasno se navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole „nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu“. Također, sukladno spomenutoj Odluci, ravnatelji škola dužni su „pridržavati se Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi.“

Iz Gradskog ureda za obrazovanje napominju da sukladno trenutno važećim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stavu Vlade Republike Hrvatske javno iznesenom na službenoj stranici i društvenim mrežama, povratak učenika u škole u Republici Hrvatskoj nije obvezan.

»Nadalje, u i dalje važećim Preporukama resornog Ministarstva istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno, mogu ih ostaviti kod kuće uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi«, navodi Ivica Lovrić.

»Nažalost, sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke«, konstatira Lovrić.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje ističu da su zagrebačke škole spremne za prihvat i organizaciju redovne nastave za sve učenike. Međutim, imajući u vidu sve gore navedeno, sve dok ne dođe do izmjene gore navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak koje nemaju pravnog utemeljenja te su u suprotnosti s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni