“Proceduralne akrobacije ne bi se događale da gradonačelnik nema podršku HDZ-a”

“Proceduralne akrobacije ne bi se događale da gradonačelnik nema podršku HDZ-a”

(Gradski zastupnik Tomislav Tomašević)

„Sve županije prepustile su osnivačka prava državi da plati njihove dugove, osim Grada Zagreba. Zamislite koliko se vrtića škola, fontana napraviti za 600 milijuna kuna“, istaknuo je Rajko Ostojić

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika te HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija u ponedjeljak su na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici izrazili nezadovoljstvo sazivanjem sjednica zagrebačke Skupštine.

Naime, u ponedjeljak je nastavljena 29. sjednica na kojoj se raspravlja o 15 točaka dnevnog reda koje su preostale od proteklog tjedna, a nakon toga je sazvana 30. sjednica s tri točke dnevnog reda od kojih je jedna vezana za statute bolnica, a druge dvije o kućicama na Adventu.

„Gradonačelnik Bandić doživljava Zagreb kao svoj feud i ponaša se kao gospodar života i smrti. Kad on odluči da treba sjednica, onda se saziva sjednica. Njegov koalicijski partner – HDZ drži mu lojtru u svim njegovim nepodopštinama, pri tome žmire i ne pitaju zašto drže lojtre“, istaknula je predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš.

Smatra da je 30. sjednica sazvana samo zato što gradske službe nisu odradile posao te su statuti svih gradskih bolnica trebali biti usklađene sa zakonom do 1. srpnja 2019 godine.

Zastupnik Lijevog bloka Tomislav Tomašević je rekao da je sazivanje sjednice ispod svakog standarda. Naglasio je da sjednica Gradske skupštine nikada nije trajala četiri dana. Dodao je da je to prvi put u povijesti i to zato što se točke nabacuju od Gradske uprave, a osam ih je došlo po hitnom postupku, samo kako bi se odužila sjednica.

„Što se tiče 30. sjednice, sazvana je u petak za ponedjeljak i planirana je odmah nakon završetka 29. sjednice, što je neprihvatljivo i antidemokratsko ponašanje gradonačelnika Bandića i HDZ-a. Za Predsjedništvo koje je sazvano u petak, dobili smo pozive pola dana ranije, što je neprihvatljivo. Sve se to radi da se na brzinu usklade statuti bolnica, jer očito je da su Bandićevi ljudi protuzakonito otpustili ravnatelja Nogala (Boro Nogalo, donedavni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, op. a.)“, rekao je Tomašević. Naglasio je da proceduralne akrobacije u Skupštini gradonačelnik ne bi radio da nema podršku HDZ-a.

Zastupnik SDP-a Rajko Ostojić je najavio u utorak održavanje sjednice Odbora za unutarnju kontrolu i Odbora za zdravstvo, gdje će se govoriti i o Srebrnjaku. Naglasio je da već 20 godina sve županijske bolnice imaju gubitke.

„Sve županije prepustile su osnivačka prava državi da plati njihove dugove, osim Grada Zagreba. Jedino Grad Zagreb nije dozvolio da dugove njihovih zdravstvenih ustanova plati država. To je bilo 600 milijuna kuna. Zamislite koliko se vrtića škola, fontana napraviti za 600 milijuna kuna“, istaknuo je Ostojić. Osvrnuo se i na sazivanje Predsjedništva u petak na kojem se predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet nije pojavio, a ga je vodila je Ana Stavljenić-Rukavina.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni