Problemi s pamćenjem lozinki? Yahoo i Microsoft nude rješenje

Problemi s pamćenjem lozinki? Yahoo i Microsoft nude rješenje

Yahoo može poslati privremene lozinke korisnika na mobitel svaki put kada se želi prijaviti na svoj račun, dok Microsoft razvija sustav za prepoznavanje lica i otisaka prstiju

Ne želite pamtiti različite lozinke za svaki od vaših online računa? Ili ste zabrinuti da koristite istu lozinku previše puta? Radi se o čestim nedoumicama, a stručnjaci se slažu da su tradicionalne zaporke zastarjele, predvidljive i vrlo ih je lako hakirati.

Yahoo i Microsoft nude alternative. Yahoo može poslati privremene lozinke korisnika na mobitel svaki put kada se želi prijaviti na svoj račun, dok Microsoft razvija sustav za prepoznavanje lica i otisaka prstiju kao dio identifikacijske tehnologije unutar Windowsa 10, koji na tržište izlazi ovog ljeta.

Praktičnost i sigurnost je ono što Yahoo obećava svojim korisnicima ako se odluče za primanje jednokratnih lozinki »na zahtjev« – svaki put kada se korisnik želi prijaviti na svoj Yahoo račun dobit će SMS poruku. Nakon toga, nema potrebe za stvaranjem ili pamćenjem novih lozinki.

Neki ipak tvrde da je riječ o pogrešnoj odluci. »Yahoo je samo olakšao hakerima da kompromitiraju račune«, izjavio je Tim Erlin, strateg tvrtke za internetsku sigurnost Tripwire za Associated Press. »Privremene lozinke vrlo se lako mogu otkriti ako dođe do krađe mobitela, a moguće ih je zaraziti virusima koji presreću ili kopiraju tekstualne poruke«.

Opcija na zahtjev je korak unatrag od alternative iste tvrtke, poznate kao faktor duple autentičnosti, smatra Erlin. U tom slučaju, korisnik mora osigurati tradicionalnu lozinku i jednokratni kôd koji je poslan na njihov mobilni uređaj. Radi se o boljoj zaštiti jer bi haker trebao znati obje informacije za ulazak u korisnikov račun.

Alex Stamos, šef sigurnosti Yahooa, slaže se da je dupli način autentifikacije bolji, no mnogi ga ne koriste. Umjesto toga, korisnici često ponavljaju iste varijacije kratkih lozinki koje se lakše unose, posebno na malim ekranima mobitela, što svakako odgovara hakerima.

Koncept prijave skeniranjem otiska prsta ili lica na početku je izgledalo kao znanstvena fantastika, no izgleda da je budućnost stigla.

Microsoft razvija tehnologiju »biometrijske autentifikacije« koja će biti dio sljedećeg Windows softvera, tako da korisnici mogu otključati računala i mobitele svojim licem, šarenicom oka ili otiskom prsta. Naravno, takvi uređaji moraju imati čitač otiska prsta ili kameru s infracrvenim senzorima. (I. C. / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni