Problematični imovinsko-pravni odnosi guše zagrebačke obrte

Problematični imovinsko-pravni odnosi guše zagrebačke obrte

Glavni problem u Zagrebu za obrtnike i poduzetnike su neriješeni imovinsko pravni odnosi. Zbog čega većina obrta je prisiljena zatvoriti svoje obrte

SDP za obrtnike i Obrtnici za SDP, naziv je konferencije za novinare koju je danas u radnji Šeširi i kape Cahun, na lokaciji Pod zidom 8 organizirao zagrebački SDP. Darko Liović, predsjednik savjeta za poduzetništvo i obrtništvo SDP-a Zagreb, izjavio je kako iz gradskog proračuna manje od 30 milijuna kuna završi u novčanicima samih poduzetnika. Ocijenio je da gradska vlast nema dovoljno sluha da se izglasa više novaca za poduzetnike i obrtnike.

»Veliki dio novca odlazi na financiranje plaća i za Plavi ured, a manji dio do onih koje bi trebalo poticati. Plavi ured treba pohvaliti, ali ga preseliti i u druge kvartove«, rekao je.

Liović drži da Grad Zagreb nema vlastiti program, već ideje crpi s državne razine, kao što je to slučaj s programima poduzetnicima početnicima. Nedostatak vizije gradske vlasti potkrijepio činjenicom da Grad Zagreb vrlo slabo koristi novac dostupan iz EU fondova. Zaključio je kako se SDP zalaže za subvencioniranje svakog poduzetnika koji želi aplicirati za novac iz fondova Europske unije.

Nositelj stranačke liste za Vijeće gradske četvrti Gornji grad-Medveščak Tin Pažur smatra kako je centar Zagreba kulturno blago koju treba zaštiti i revitalizirati.

»Ključni problem Grada Zagreba su neriješeni imovinsko pravni odnosi«, smatra. Prema njegovim riječima gradske prostore koji zjape prazni treba dati u ruke poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima.

Zlatko Cahun, poznati zagrebački klobučar istaknuo je kako problem malih obrta jednak u čitavom Zagrebu, a to se posebno odnosi na tradicionalne obrte sa malim prihodima.

Većina obrta koji preživljavaju sa svojim prihodima i kvalitetom, bore se za opstanak, rekao je Cahun. Međutim, glavni problem u Zagrebu su poslovni prostori, koji su problematični zbog imovinsko pravnih odnosa sa državom i novim vlasnicima.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni