Priznanja za naše junakinje i junake

Priznanja za naše junakinje i junake

Od više od stotinu prijava za djela kojima su pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, pojedincima i udrugama uručene su 24 staklene statuete “Srce na dlanu”

Svečana dodjela priznanja “Ponos Hrvatske” junakinjama i junacima naših dana održana je sinoć u Zagrebu, u organizaciji Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti “Ponos Hrvatske” i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

Od više od stotinu prijava za djela kojima su pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, pojedincima i udrugama uručene su 24 staklene statuete “Srce na dlanu”. Predsjednik Josipović čestitao je dobitnicima i organizatorima i podupro ih u nastojanjima da se čuje što više dobrih vijesti.

Dubravka Glavaš, koja je dala otkaz kako bi samohrana majka dvoje djece s kreditom ostala na poslu, uz “Srce na dlanu” sinoć je dobila i posao u tvrki Agrokor.

Priznanja su uručena posadi zrakoplova Croatia Airlinesa za prizemljenje zrakoplova, čime su spasili 64 života, te eskadrili transportnih helikoptera HRZ-a i PZO-a za hitne medicinske letove i slične humanitarne pothvate.

Posada trajekta “Tin Ujević” priznanje je dobila za spašavanje muškarca s infarktom, Zvonimir Vuković za spašavanje devet ljudi od utapanja, a Juraj Petrijevčanin, Darko Baran, Luka Lelas i Mirko Grgić za spašavanje unesrećenih u požaru. Umirovljeni policajac Gojko Jeličić i taksist Zlatko Jovanovski nagrađeni su jer su se suprotstavili naoružanom pljačkašu, taksisti Filip i Gabrijel Crnjac za vraćanje torbe s 30 tisuća eura, a dječak Kristijan Višak jer je zaustavio vlak i spasio autobus pun vršnjaka.

Venad Štabi spasio je život ženi koja je gotovo ispala iz vlaka, a Krešimir Plavetić ustupio je svoj automobil čovjeku kojem je bio potreban. Silvija Novak, Andreja Piskač i Verica Katić vode humanitarnu inicijativu “Cipele 46”, a Sonja Radman Livaja organizira humanitarnu pomoć za Siriju.

Lav Ulični više od 70 sati volontira na odjelu onkologije, Zdenka Džajić Radtke ustupila je vikendicu na moru mališanima iz SOS sela, Ljeposlava Vojnović oporukom je sav novac ostavila dječjem vrtiću u Vukovaru, a docentica sociologije Petra Rodik nagrađena je za projekt Udruge “Franak”.

Željka Vučko dobila je priznanje za pomoć i skrb u liječenju nedonoščadi, a Mirjana Ciboci jer je darivanjem matičnih stanica spasila život jednog čovjeka.

Stjepan Vokić nagrađen je za dvedesetogodišnu skrb rodi slomljenog krila, a Zdenka Gregurić jer je sama u kolicima našla dom za više od 350 napuštenih pasa.

Djevojčica Hermina Stefanović zadivila je ocjenjivačko povjerenstvo veseljem s kojim se bori protiv teške bolesti, djevojčica s cerebralnom paralizom i blagom mentalnom retardacijom Jelena Perković osmislila je torbice s anđelima dobrih želja, a Manuela Kumić jer kao osoba oštećena vida pomaže djeci invalidima.

Više na: http://www.ponoshrvatske.hr/

(hrt/zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni