“Prizemljeno sunce” ponovno zasjalo u Bogovićevoj

“Prizemljeno sunce” ponovno zasjalo u Bogovićevoj

(Ilustracija: Turistička zajednica grada Zagreba)

Nakon osam mjeseci restauracije, jer uklonili su ga odmah nakon potresa u ožujku, na svoje mjesto u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici u četvrtak je vraćeno »Prizemljeno sunce«, skulptura akademika Ivana Kožarića, piše 24sata.

Restauracija je napravljena jer je Sunce bilo išarano grafitima, a veći problem od njih bila su dubokim brazgotinama koje su vandali urezali na površinu ključevima i drugim oštrim predmetima. Restauracija je povjerena Ljevaonici umjetnina Ujević koja se pobrinula da se Kožarićeva skulptura vrati na staro mjesto u svom punom sjaju. Restaurator i vlasnik ljevaonice Damir Ujević volio bi da takva i ostane.

Prema njegovim riječima »Prizemljeno sunce« je uklonjeno u ožujku jer je postojala opasnost da se dio obližnjeg zida sruši na njega. Za Večernji list je izjavio da su brazde bile duboke, ali su ih uspjeli ukloniti.

»Bojim se da će ga izgrebati opet pa ovim putem apeliram na građane da to ne rade« – kazao je Ujević te naglasio kako restaurirano Sunce ima 24- karatnu pozlatu, a restauracija je bila temeljita i kvalitetna. Bilo bi šteta, ističe, da se uništi jer Sunce na novu neće tako skoro.

Podsjetimo, poznati hrvatski kipar Ivan Kožarić preminuo je prije samo nekoliko dana u stotoj godini. »Prizemljeno sunce« postavljeno je još 1971. na pješačkom trokutu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Bio je to svojevrsni Kožarićev performans jer nije uopće imao dozvolu za postavljanje instalacije pa je ubrzo uklonjena. No kugla se ponovno pojavila 1994. u Bogovićevoj ulici, gdje je jučer vraćena. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni