Privremeno obustavljena mjera roditelj odgojitelj

Privremeno obustavljena mjera roditelj odgojitelj

Ukinuta i mogućnost davanja štandova u podnajam

(Foto: PublicDomainPictures /Pixabay)

Većinom glasova gradskih zastupnika u četvrtak je usvojen prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se nakon 5. rujna privremeno obustave nove prijave za (pronatalitetnu) roditelj odgojitelj, u sklopu koje su obitelji s troje i više djece imale mogućnost ostvarivati pravo na novčanu pomoć.

Skupština je jednoglasno usvojila zaključak da se u gradske stanove privremeno smjesti 50-ak obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a koji su trenutno smješteni u hostelu Arena.

Donesena je i odluka o promjeni uvjeta zakupa i korištenja površina javne namjene, kojom se ukida mogućnost podzakupa javnih površina. Sukladno toj odluci za prodajne kućice i štandovi koji će tijekom Adventa i uskršnjih praznika biti postavljeni u gradskom središtu dodjeljivat će se putem javnog natječaja.

Mjera roditelj odgojitelj je obustavljena uz obrazloženje da broj rođene djece godinama nije porastao već je ujednačen te se prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Zagrebu godišnje rađa oko 8000 djece. S druge strane, troškovi za održavanje te mjere su porasli s 21 milijun kuna u 2016. na 440 milijuna kuna u 2020. godini. Mjeru trenutno u Zagrebu koristi 5586 roditelja.

Pravo na privremeno korištenje gradskih stanova dobit će vlasnici objekata te zaštićeni najmoprimci čije su kuće ili stanovi nakon potresa 22. ožujka ili 29. prosinca 2020. dobili narančastu ili crvenu naljepnicu te im je stambeni prostor neuporabljiv, a nalaze u teškom socijalnom položaju.

Uvjet za dodjelu stana jest da prosječna mjesečna primanja po članu obitelji nisu prelazila 50 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu u Gradu Zagrebu u 2020. godini. Stanovi će se dodjeljivati nakon provedenog javnog poziva, a o prijavama će odlučivati povjerenstvo.

Vlasnicima automobila koji su u potresu oštećeni na javnim površinama odobrena je isplata novčane pomoći u iznosu od 20 posto od procijenjene štete, ali najviše 7500 kuna. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni