Pritvoreni bombaši s Trga

Načelnik PUZ-a Goran Burušić istaknuo je na konferenciji za novinare da su tri eksplozije u dva tjedna u Zagrebu u znatnoj mjeri uznemirile javnost, pa čak do te mjere da su se tumačile s pojmom terorističkog čina u Zagrebu

„Od lagodnog života nisu znali što će sa sobom“, objasnio je Burušić motive “bombaškog napada”

Istražni sudac Zagrebačkog županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za šestoricu muškaraca koje se sumnjiči da su sredinom prošlog tjedna podmetnuli eksplozivnu napravu na Trgu bana Jelačića. Policija je u subotu dovršila istragu nad šestoricom muškaraca od 27 do 58 godina koje se sumnjiči da su prošle srijede na Trgu bana Jelačića postavili eksplozivnu napravu.

Sumnja se da su se prvoosumnjičeni (1984), drugoosumnjičeni (1982) trećeosumnjičeni (1985) četveroosumnjičeni (1982) i petoosumnjičeni (1984) u prvoj polovici prosinca prošle godine u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu. Prema podacima Policijske uprave zagrebačke prvoosumnjčeni i petoosumnjičeni su od šestoosumnjičenog (1954) nabavili tri komada  vojno formacijskog visokobrizantnog eksploziva, koji ih je ujedno obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Oni su svoj prethodni dogovor ostvarili u srijedu, 23. siječnja oko 2,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje su postavili i aktivirali improviziranu eksplozivnu napravu. U eksploziji od detonacije i krhotina kamenja oštećene su dvije kamene ploče kojima je glavni trg popločen te prozorska stakala na obližnjoj zgradi i manje oštećenje na obližnjem objektu.

Na istrazi su radili policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Policijske uprave šibensko kninske i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Načelnik PUZ-a Goran Burušić istaknuo je na konferenciji za novinare da su tri eksplozije u dva tjedna u Zagrebu u znatnoj mjeri uznemirile javnost, pa čak do te mjere da su se tumačile s pojmom terorističkog čina u gradu Zagrebu, odnosno u Republici Hrvatskoj. „ Treća eksplozija prema reakcijama javnosti kako od strane većine građana, tako i policije prepoznata je kao čin osoba željnih skretanja pozornosti javnosti na sebe suludim činom izazivanja eksplozije na centralnom trgu glavnog grada Republike Hrvatske. Naime, istoga dana paralelno sa obavljanjem očevida formiran je stručni tim pred kojim je postavljen jasan cilj: počinitelje moramo pronaći u roku 24 sata!“, istaknuo je Burušić.

Pojasnio je da, premda se u prvim trenucima činilo da policija „tapka u mjestu“ i da ne zna što se događa, već u srijedu sakupljeno dovoljno indicija koje su sa stopostotnom sigurnošću govorile o počiniteljima.  „Građanima želim poručiti da je rješavanjem triju eksplozija policija nastojala opravdati njihovo povjerenje, ali vjerujem da smo uspjeli i poslati poruku da je zagrebačka policija dorasla i spremna odgovoriti svakom izazovu koji se stavlja pred nju, bez obzira o kako teškom kaznenom djelu se radilo, a sve u interesu postizanja maksimalne sigurnosti svih građana grada Zagreba i naravno svih naših gostiju“, poručio je načelnik PUZ-a, koji se zahvalio svim građanima koji su sa svojim javljanjem doprinijeli rješavanju ovog kaznenoga djela. „Od lagodnog života nisu znali što će sa sobom“, objasnio je Burušić motive “bombaškog napada”.

Pritvor je zbog bacanja eksplozivne naprave određen mladićima Tomislavu Strikomanu, Tomislavu Duvnjaku, Blažu Birinu, Domagoju Šprljanu i Ivanu Tubiću te 58-godišnjem Ive Šprljanu kojemu se na teret stavlja i da je nabavio eksploziv. „Već u srijedu policija je znala tko su oni. Dvojica su privedena u Zagrebu, trojica na području Šibensko-kninske županije, a jedan na graničnom prijelazu u Metkoviću“, rekao je Burušić. Kako doznaje Novi list, eksploziv je mladićima nabavio 59-godišnji vlasnik građevinske tvrtke “Iveks” iz Vodica, Ive Šprljan, čija je supruga Marija sestra Zvonka Bušića, hrvatskog disidenta koji je svojevremeno osuđen zbog terorizma. Sin Ive Šprljana, Domagoj, uhićen je s ostalim mladićima zbog postavljanja eksploziva na Trgu. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni