Pritisak na Vladu da riješi pitanje Imunološkog zavoda

Pritisak na Vladu da riješi pitanje Imunološkog zavoda

Kako Povjerenstvo koje je imenovala Vlada još uvijek nije izradilo kriterije za privatizaciju Imunološkog zavoda, još uvijek nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude. Nezadovoljan sporošću Vlade  i imenovanog Povjerenstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prozvao je danas Vladu, premijera i resornog ministra da se dogovore oko ponude Grada Zagreba

Osam mjeseci nakon otvaranja stečaja nad Imunološkim zavodom, pitanje o ovoj tvrtci i dalje nije riješeno. U međuvremenu Vlada Republike Hrvatske imenovala je Povjerenstvo za odabir strateškog partnera, koje je početkom svibnja ove godine objavilo Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju ove tvrtke u vlasništvu države. Povjerenstvo je zaprimilo osam ponuda, a jedna od njih je i ona od Grada Zagreba. Kako Povjerenstvo koje je imenovala Vlada još uvijek nije izradilo kriterije za privatizaciju Imunološkog zavoda, još uvijek nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude.

Nezadovoljan sporošću Vlade  i imenovanog Povjerenstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prozvao je danas Vladu, premijera i resornog ministra da se dogovore oko ponude Grada Zagreba. „Ne da ostajemo u utrci za Imunološki zavod, nego smo mi jedini, istinski i pravi ponuđač”, rekao  je Bandić  i dodao kako Grad Zagreb daje jamstva da će zadržati sve djelatnike Imunološkog zavoda, koji će i dalje raditi sva tri derivata iz krvi.

Zagreb spreman uložiti u Imunološki zavod

“Idemo zajedno riješiti taj problem. Grad Zagreb je spreman uložiti koliko treba, 20, 30 milijuna eura da sačuvamo taj brend, koji je star preko sto godina. Čekamo sutra poziv da sjednemo i dogovorimo se. Rebalans proračuna imamo u desetom mjesecu, prema tome osigurat ćemo para koliko treba, samo idemo to spasiti”, istaknuo je Bandić.

Za danas je zakazana skupština dioničara Imunološkog zavoda, no Ivan Tomac predsjednik Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske ne vjeruje da će se na njoj donijeti značajnije odluke u pogledu privatizacije Zavoda.

U zalihama velike količine krvne plazme

„Riječ je o redovnoj godišnjoj skupštini na kojoj će biti predstavljeno izvješće za prošlu godinu. Problem je u tome što Povjerenstvo  koje je imenovala Vlada još uvijek nije utvrdilo kriterije po kojima bi se privatizirao Imunološki zavod. Tako da nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude“, objašnjava Tomac.

Osim tog problema Tomac smatra kako je još veći problem i činjenica kako Imunološki zavod ima oko 44 000 litara krvne plazme, koja ima rok trajanja. „Plazmi nije istekao rok trajanja, no bojimo se da će joj isteći ako se ova priča uskoro ne riješi i onda će se ona morati uništiti. To će biti višestruke štete za Zavod. Osim toga kasni se i jedan mjesec s isplatom plaća zaposlenicima“, naglasio je Tomac i zaključio kako država uporno želi dokazati kako nije dobar vlasnik. „No, mislim da nije u pitanju nesposobnost, nego se radi o različitim lobijima koji imaju interese za preuzimanje Imunološkog zavoda“, zaključio je Tomac.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni