Pristigle dvije ponude za SRC Svetice

Pristigle dvije ponude za SRC Svetice

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić ustvrdio je da natječaj nije namješten, a da negativan dojam stvaraju pojedinci, dosadašnji zakupnici teniskih terena. „Bilo bi dobro njih pitati pod kojim uvjetima su godinama imali te terene u zakupu i kakav su ekstra profit stvarali“, poručio je.

Hrvatski nogometni savez i ‘Teni-Sport’ – dva su ponuđača koja su se javila na javni natječaj za zakup zagrebačkog Sportsko-rekreacijskog centra Svetice.  Premda je otvaranje ponuda bilo javno, snimanje novinarima nije bilo dopušteno. Povjerenstvo će idućih dana utvrditi jesu li ponude pravovaljane te će svoje mišljenje proslijediti gradonačelniku, koji se već odavno javno odlučio za HNS.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić ustvrdio je da natječaj nije namješten, a da negativan dojam stvaraju pojedinci, dosadašnji zakupnici teniskih terena. „Bilo bi dobro njih pitati pod kojim uvjetima su godinama imali te terene u zakupu i kakav su ekstra profit stvarali“, poručio je. Napomenuo je da je tim objektima donedavno upravljao Zagrebački holding i da Gradska uprava na to nije imala utjecaja. Podsjetio je kako je 19. prosinca 2013. zagrebačka Gradska skupština donijela odluku da se dotadašnja Holdingova podružnica odnosno Ustanova za upravljanje športskim objektima, koja je do tada upravljala između ostalog i Sveticama, izdvaja iz Zagrebačkog holdinga i prelazi u vlasništvo Grada.

Protivnik projekta s HNS-om Ognjen Milas, građanin Maksimira i predstavnik mogućih investitora u Sportsko edukacijski park Svetice, rekao je kako su oni bili i na prijašnjim natječajima i da im je rečeno da će novi biti raspisan 1. travnja, no da se cijela procedura ubrzala pa će od tog datuma rovokopači moći početi rušiti, između ostalog i zgradu izgrađenu 1930-ih godina. „Tenisači će se preseliti, s njima je lako. Ali nestat će lipe, parkovna struktura i živica, a oni koji pojedinačno dolaze na Svetice nikad više neće moći ući odnosno trčati slobodno na atletskoj stazi ili individualno iznajmiti teren i igrati bilo amaterski bilo profesionalno“, istaknuo je Milas.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je izjavio kako će, bez obzira na natječaj, na Sveticama biti izgrađen kamp hrvatske nogometne reprezentacije. On tvrdi da može donijeti tu odluku i bez natječaja, u skladu s ovlastima gradonačelnika. „Ponašam se u skladu sa svojim ovlastima, poštujući proceduru, odluke i pozitivne zakonske propise RH“, poručio je Bandić. Ustvrdio je da protivnici gradnje nogometnog kampa na Sveticama iza zahtjeva da Svetice ostanu služiti rekreativcima zapravo skrivaju privatne interese. Riječ je, kaže on, o petnaestak ljudi koji su privatizirali Svetice.

OraH i Stranka ZA GRAD ukazuju na nepravilnosti

Jedan od mnogobrojnih protivnika kampa na Sveticama je stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH. U povodu otvaranja ponuda ta se stranka oglasila priopćenjem u kojem traži od Grada Zagreba da odustane od davanja Svetica u dugogodišnji zakup jer će, tvrde, taj javni prostor tako biti privatiziran i elitiziran, a građanima Zagreba, kojima je namijenjen, nedostupan. Radi se o novoj demonstraciji samovolje čelnika grada i otvara sumnju u pogodovanje privatnim interesima, ocjenjuje ORaH.

Stranka ZA GRAD pak tvrdi da je uvidom u ugovor o privremenom korištenju Svetica otkrila da u njemu nedostaje stavka o naknadi za privremeno korištenje ŠRC-a Svetice. To znači, kako stoji u njihovom priopćenju, da je taj vrijedni prostor HNS-u ustupljen – besplatno. U stranci kažu da se tu postavlja i pitanje potencijalne kaznene odgovornosti potpisnika ugovora. Stranka ZA GRAD smatra da navedena pitanja zahtijevaju pažnju mjerodavnih institucija. Dodaju da će se nastaviti koristiti svim institucionalnim sredstvima kako bi osigurali poštovanje procedure unatoč samovolji gradske uprave. (hrt /zg-mag)