Priručnik za bolje snalaženje vozača u Europskoj uniji

Priručnik za bolje snalaženje vozača u Europskoj uniji

Vozači se kroz priručnik mogu prije putovanja upoznati s pojedinim pravnim propisima vezanim za ulazak u neku od 36 zemalja, prometnim propisima koji određuju dopuštene brzine vožnje, uporabu obvezne opreme, kazne za nedopuštene radnje u prometu

Auto-moto klub Maksimir izdao je novi priručnik „AUTO – servisne i druge usluge za vozače“, koji vozačima pruža informacije o različitim propisima koji važe u zemljama članicama Europske unije, radi lakšeg i sigurnijeg snalaženja hrvatskih vozača na inozemnim prometnicama. Riječ je o prvom priručniku namijenjenom domaćim, ali i stranim vozačima koji je objavljen u Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju. Otisnut je na 160 stranica u boji, u džepnom formatu. Sadržajno obrađuje 56 cjelina, a korisnicima daje više od 1150 raznih informacija, uputa i podataka vezanih za cestovni promet u Hrvatskoj i europskim zemljama.

Vozači se kroz priručnik mogu prije putovanja upoznati s pojedinim pravnim propisima vezanim za ulazak u neku od 36 zemalja, prometnim propisima koji određuju dopuštene brzine vožnje, uporabu obavezne opreme, kazne za nedopuštene radnje u prometu. Uz to, tu je i informacija o cestovnim pravcima i logistiki koja postoji na njima (benzinske postaje za sve vrste goriva) i punionicama električnih vozila, kontaktima za tehničku pomoć na cestama i cjenik njihovih usluga. Također, vozači mogu saznati i o mogućnostima parkiranja u pojedinim gradovima, javnim garažama, pa čak i slobodnim parkinzima u trgovačkim centrima. Priručnik objavljuje i cijene cestarina i mostarina, ali i adrese brojnih specijaliziranih radionica.

Zagreb kao autoservisna destinacija

Dio sadržaja posvećen je Zagrebu, gradu s najvećim brojem autoservisnih radionica, specijaliziranih djelatnosti, prodavaonica vozila, dijelova i opreme, ali i gradu u kojemu su autoservisne usluge višestruko jeftinije od usluga u nekim zapadnoeuropskim zemljama. Zagreb je ujedno i grad u kojemu se hitni autoservisni popravci u radionici mogu obaviti i noću. Zbog toga u AMK Maksimiru očekuju da će ovaj priručnik potaknuti neke strane vozače da svoje automobile servisiraju u jeftinijem Zagrebu, a takve će im mogućnosti biti predočene i na obrtničkim i turističkim sajmovima europskih zemalja.

Svi naslovi tematskih cjelina u priručniku prevedeni su na njemački i engleski jezik, što će strancima omogućiti lakše korištenje. Priručnik je sadržajno osmislio i tiskao AMK Maksimir, koji se izdavanjem edicija za vozače bavi više od 30 godina. U prikupljanju podataka za priručnik pripomogli su djelatnici Informativnog centra HAK-a, kao i neki strani autoklubovi.

Članovi Auto-moto kluba Maksimir mogu priručnik podići (uz pokaz članske iskaznice) u prostorijama Kluba, Zagreb, Ružmarinka 17, svakog radnog dana od 8 do 16 sati i druge subote u mjesecu od 9 do 12 sati. Informacije o slanju poštom mogu se dobiti na tel. AMK Maksimir 01/ 23 18 442, 23 04 029 ili 099/81 39 018. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni